Ieşenii şi-au atestat chişca şi poalele în brâu
Dimensiune font:
* 84 de crescători de porci şi-au oferit marfa, însă niciun furnizor sau procesator nu a solicitat sprijin de la stat * de programul de susţinere a crescătorilor de ovine beneficiază cinci oieri, dintr-un total de 1.290 cereri depuse * Iaşul se poate lăuda doar cu nouă produse tradiţionale atestate
Potrivit Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Iaşi, crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa vor beneficia, în perioada 2018-2020, de o schemă de sprijin financiar pentru aplicarea programului de susţinere a acestora în vederea producerii cărnii de porc, pentru creşterea, îngrăşarea şi livrarea porcilor din rasele Bazna sau Mangaliţa către un procesator/altă persoană juridica. Astfel, la nivelul judeţului Iaşi au fost înregistrate 84 de cereri pentru categoria crescători. În schimb, nu şi-au depus dosarul niciun furnizor şi niciun procesator.
De asemenea, DAJ a transmis că în cadrul Programului de sprijin pentru tomate, în acest an sunt înscrise 255 persoane, din care 57 de beneficiari în ciclul I şi 198 de beneficiari în ciclul II. Valoarea ajutorului de minimis este de 3.000 euro/ beneficiar/ an. Sumele se plătesc într-o singură tranşă. Pentru o evaluare eficientă a producţiei de tomate, a fost inclusă în cerere obligativitatea producătorilor de tomate ca la finalul recoltării să comunice DAJ cantitatea totală de tomate obţinută pe suprafaţa de 1.000 metri pătraţi.
În ceea ce priveşte ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, la nivelul judeţului Iaşi au fost depuse 1.290 de cereri, din care au fost selectaţi doar 5 viitori beneficiari. Pentru aceştia, plata se va face în luna octombrie a acestui an. La capitolul produse tradiţionale, în judeţul Iaşi sunt atestate nouă produse, dintre care patru produse din categoria legume fructe, respectiv Zacuscă cu vinete şi gogoşari, Zacuscă cu ghebe, Zacuscă cu hribi, Dulceaţă de nuci. Trei sunt din categoria produse de carne, respectiv Chişcă cu orez Marcel, Chişcă Moldovenească Marcel, Pastramă de oaie de la Cimpoieşu şi două produse sunt din categoria panificaţie, respectiv Alivancă de la Cabană şi Poale în brâu de la Cabană. În momentul de faţă sunt depuse alte documentaţii la MADR, pentru atestarea a trei produse din categoria Carne şi produse din carne, ale unui nou operator economic. Ana POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau