Împărţeală frăţească pe rămăşiţele unui orfelinat desfiinţat
Dimensiune font:
Măsurile de restructurare a Complexului de Servicii Sociale pentru Copii (CSSC) Târgu Frumos, demarate încă de la începutul anului, aduc beneficii altor unităţi de învăţământ din oraş * copiii din fostul centru social vor fi plasaţi în alte locaţii, în urma unui protocol încheiat între Consiliul Judeţean Iaşi şi o fundaţie de profil
Şefii judeţului intenţionează să treacă în administrarea Liceului Tehnologic Special „Trinitas” Târgu Frumos a căminului fostului complex social şi să-l transforme în internat cu cantină, schimbând totodată şi profilul liceului. Totul porneşte de la Hotărârea Guvernului nr. 261/2000 pentru reorganizarea instituţiilor, prin care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi a preluat instituţiile ce ocroteau copiii din subordinea Inspectoratului Şcolar Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Persoane cu Handicap, iar unităţile preluate au fost transformate în centre de plasament pentru copii cu nevoi speciale, unul dintre ele fiind în Târgu Frumos. La acea dată, DGASPC Iaşi a preluat un număr de 2.491 copii cu nevoi speciale aparţinând acestor instituţii. Anul acesta, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Iaşi, s-a aprobat Convenţia de asociere cu Fundaţia Hope and Homes for Children (HHC) România, cu privire la închiderea centrului de plasament din Târgu Frumos şi punerea în aplicare a unor modalităţi alternative de ocrotire a copiilor aflaţi în prezent în complexul social. „Reducerea numărului beneficiarilor de servicii sociale impune restructurarea activităţii acestei instituţii şi, implicit, utilizării căminului şi cantinei aferente. În acest sens, se propune trecerea clădirii internat cu o suprafaţă de 725 mp şi a cantinei cu o suprafaţă de 587 mp în administrarea Liceului Tehnologic Special „Trinitas”, urmând ca Liceul Special să dobândească statutul de Liceu Special cu internat şcolar şi cantină”, explică şefii CJ Iaşi.
Ce se întâmplă cu copiii
Darea în folosinţă a căminului şi internatului către Liceului Tehnologic Special „Trinitas” nu va afecta calitatea serviciilor acordate copiilor din fostul complex social, precizează reprezentanţii autorităţilor judeţene, întrucât prin parteneriatul cu fundaţia HHC România vor fi înfiinţate patru case de tip familial, cu o capacitate de 12 copii fiecare, fiind asigurate condiţiile de reintegrare familială şi socio-profesională. „Începând cu luna aprilie 2014, contribuţia financiară a fundaţiei HHC România, atât în vederea reintegrării unor copii din sistem în familiile lor, cât şi pentru prevenirea intrării în sistemul de protecţie specială a unor copii de pe raza judeţului Iaşi, se ridică la o valoare de aproximativ 108.250 lei” se arată într-un raport de specialitate al CJ Iaşi. În prezent, CSSC Târgu Frumos figurează cu un număr de 231 beneficiari, din care 143 pe componenta rezidenţială de tip clasic (din care 29 frecventează învăţământul de masă), 32 în modul de reabilitare comportamentală, 13 în Serviciul rezidenţial specializat pentru copilul delicvent şi 43 în Centrul de zi. De la începutul anului 2015 şi până în prezent, pe componenta rezidenţială de tip clasic au fost realizate 33 de ieşiri, dintre care 28 beneficiari reintegraţi în familie şi cinci transferaţi la Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Hîrlău. Potrivit autorităţilor, după o primă etapă a reorganizării, în sensul predării căminului pentru internat şcolar, numărul total de beneficiari ai complexului social Tg. Frumos va fi de 132.
Vezi și Scandal ecologic la doi paşi de Iaşi EXCLUSIV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau