În Neamț va suna alarma de dezastre
Dimensiune font:
La Piatra Neamț pornesc alarmele astăzi, între orele 09.45-10.00, pentru a marca Ziua Internațională a Reducerii Riscului de Dezastre. Exercițiul de alarmare publică, de simulare a producerii unui cutremur, va începe cu introducerea semnalului acustic „Alarmă la dezastre“. Semnalul constă în cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. „Rugăm populația municipiului ca pe timpul exercițiului să nu intre în panică. 13 octombrie este Ziua Internațională a Reducerii Riscului de Dezastre, iar anul acesta acțiunea își propune implicarea copiilor și tinerilor în procesul de reducere a riscului de dezastre“, a declarat Vlad Tudor, din cadrul Serviciului de Comunicare al Primăriei Piatra Neamț. Încetarea exercițiului de alarmare publică se va comunica populației tot cu ajutorul sirenelor, prin introducerea semnalului „Încetarea alarmei“, care constă într-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de două minute.
În toate școlile din județul Neamț va avea loc mâine un exercițiu de evacuare în caz de cutremur. Activitatea va fi organizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență în parteneriat cu Inspectoratul Școlar și este prilejuită de Ziua Internațională pentru Reducerea Dezastrelor , marcată în fiecare an pe 13 octombrie.
De asemenea, la Piatra-Neamț semnalul de alarmare va fi introdus de primar, de pe un laptop, din curtea Colegiului Național Petru Rareș pentru a verifica viabilitatea sistemului de alarmare din municipiu, care oferă și posibilitatea acționării de la distanță.
„Începând cu ora 09.45 se vor auzi toate sistemele de alarmare de la localități și de la operatorii economici, după care timp de 15 minute se va realiza acest exercițiu, realizat la propunerea inspectorului șef de la ISU Neamț și a înspectorului școlar general", a explicat maiorul Ciprian Mitrea, șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Neamț
La acțiunile preventive programate mâine sunt invitați să participe și agenții economici din județ, dar și instituțiile, o propunere fiind informarea lucrătorilor cu privire la regulile de comportare în caz de cutremur, care se regăsesc pe site-ul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Asta mai ales că în acest an în România s-au înregistrat mai multe cutremure de magnitudine redusă.
„Populația trebuie să cunoască foarte bine riscurile la care este expusă într-o anumită zonă și pe lângă asta să cunoască modul corect de comportare în cazul producerii unei situații de urgență", a mai spus maiorul Mitrea
După acțiunile de mâine pompierii vor aștepta și un feed-back referitor la nivelul de audibilitate și modul în care populația a perceput exercițiul, feed back ce poate fi oferit prin completarea unui formular de pe site-ul Inspectoratului.
Citeşte şi: Utilajele de deszăpezire au ieșit deja pe drumurile din Neamț
Alexandra DOBRESCU, Alina FERENŢ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau