În Podul de Piatră se moare doar respirând aerul
Dimensiune font:
Statisticile celor de la Mediu indică depăşiri frecvente ale valorii limită pentru protecţia sănătăţii, la indicatorul particule în suspensie
Din cel mai recent raport al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi, reiese că zona Podului de Piatră este cea mai poluată din municipiul Iaşi. Anul acesta, până la finele lunii septembrie, au fost înregistrate 70 de depăşiri ale valorii limită zilnice pentru protecţia sănătăţii la indicatorul particule în suspensie PM10, adică praf. Dintre acesta, 34 au fost contorizate în staţia de trafic Podul de Piatră, 21 la Tomeşti, opt la Bosia-Ungheni şi şapte la Aroneanu. Depăşiri îngrijorătoare s-au înregistrat şi în cazul poluării cu dioxid de azot. În 2015, de exemplu, în staţia de trafic Podul de Piatră s-a înregistrat depăşirea valorii limită anuale de pentru protecţia sănătăţii umane, reglementată de Legea 104/2011. „Este clar că factorul principal al poluării în judeţ este traficul rutier. Rezultatul măsurilor ce vor fi implementate pentru reducerea poluării aerului în municipiul şi judeţul Iaşi depinde de gradul de implicare al tuturor actorilor şi nu în ultimul rând informarea, conştientizarea şi participarea cetăţenilor”, a declarat Victor Davideanu, directorul APM Iaşi care mai în glumă, mai în serios, a completat că „ieşenii sunt şmecheri, grăbiţi şi au maşini proaste”.
Valori apropiate de limita maximă
Graficele mai arată că, în ultimii ani, au avut loc depăşiri ale valorii ţintă pentru ozon. În perioada 2010-2015, în staţia Copou, înainte ca aceasta să fie mutată în Aroneanu, s-au înregistrat constant depăşiri la acest capitol. „În anul 2012 şi 2015 s-au înregistrat depăşiri ale valorii ţintă pentru ozon privind protecţia sănătăţii umane în toate cele trei staţii unde se monitorizează acest indicator. Depăşirile s-au produs pe fondul dispersiei scăzute, condiţii de calm atmosferic, temperaturi ridicate şi radiaţie solară maximă, care au condus la producerea şi acumularea de ozon”, se arată în raportul APM Iaşi. Benzenul, care provine, în proporţie de 90%, din motoarele cu ardere internă, poate provoca efecte ne natură cancerigenă, iar cantitatea înregistrată în 2015 în staţia Podul de Piatră a fost de 3,7 microni/mc, în condiţiile în care limita legală este de 5 microni/mc.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau