În timp ce oraşele sunt sub zăpadă, asistaţii social stau la căldură EXCLUSIV
Dimensiune font:
Cei ce primesc ajutor de la stat sunt total indiferenţi atunci când este nevoie de ei * chiar dacă legea le impune să muncească în folosul comunităţii, asistaţilor nu le pasă * la Dolhasca, spre exemplu, din 520 de sărmani, doar 15 au ieşit ieri la deszăpezit
Beneficiarii Legii venitului minim garantat ies la muncă atunci când au chef şi nu când este nevoie. Acest fapt a ieşit din nou la iveală ieri, când după ninsorile abundente din weekend s-au format troiene în toate localităţile judeţului, iar primăriile ar fi avut nevoie de o mână de ajutor pentru deszăpezire. Primăria Dolhasca are în evidenţă şi în plată 520 de familii asistate social.
Legea spune că nu trebuie să presteze ore de muncă în folosul comunităţii întreaga familie, ci câte un reprezentat. Din păcate, din cei 520 de beneficiari, doar 15 au pus osul la treabă ca să îndepărteze zăpada de prin cele mai aglomerate zone ale oraşului. „I-am chemat mâine (marţi – n.r.) pe toţi ca să nu muncească o jumătate de zi, ci să prindă o zi întreagă”, ne-a declarat Decebal Isachi, primarul oraşului.
Viscolul schimbă planurile
Situaţia nu este diferită nici în municipiul Suceava. Străzile principale, secundare, parcurile, pieţele erau troienite ieri. Firma care are contract cu Primăria a scos utilajele ca să îndepărteze zăpada de pe artere. „În weekend s-a acţionat mecanizat cu 22 de utilaje de deszăpezire pentru străzi şi trei pentru trotuare, precum şi manual cu oameni cu lopeţi. Din cauza viscolului puternic, eficienţa lor a fost redusă. De la primele ore ale dimineţii, după ce vântul a mai încetat din intensitate, s-a intervenit din nou pe arterele principale. De acum, intrăm şi pe străzile secundare, avem câte o echipă de muncitori în fiecare cartier pentru degajarea staţiilor de autobuz, a trecerilor de pietoni şi a trotuarelor înguste”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi. El a reamintit că agenţilor economici le revine datoria să cureţe zăpada din jurul spaţiilor pe care le administrează.
Rămâne totuşi problema pieţelor, a parcurilor şi a trotuarelor adiacente străzilor secundare, unde ar fi fost necesară şi o mână de ajutor din partea asistaţilor social, beneficiari ai venitului minim garantat. Din păcate, ei se înghesuie mai mult la ajutoare şi mai puţin la muncă.
„Ei vin când au chef să-şi facă orele”
În Suceava erau ieri la treabă doar 8 din cei 69 de asistaţiu, câţi sunt apţi de muncă şi aflaţi în plată. „Dacă-i frig, nu vin nici să-i baţi. Cei mai mulţi din municipiul Suceava trebuie să execute 25 de ore pe lună. Numai că ei vin când vor în decursul unei luni. Ei vin când au chef să-şi facă orele. Astăzi le-am dat normă. Au avut de curăţat parcurile Simion Florea Marian, Panasonic, Patinoar, Piaţa Mică şi zona Nordic”, a declarat viceprimarul Marian Andronache.
În mediul rural lucrurile au stat puţin diferit, dar nu peste tot. Aproape jumătate dintre asistaţii social apţi de muncă din comuna Pătrăuţi au îndepărtat zăpada din zonele unde primăria nu a putut să intervină cu utilajele. „Avem 283 de asistaţi social apţi de muncă şi 117 ne-au ajutat astăzi (ieri – n.r.)”, a afirmat Adrian Isepciuc, primarul comunei Pătrăuţi. Soluţii nu prea există pentru o astfel de situaţie fiindcă mulţi dintre asistaţi prezintă certificate medicale cum că nu pot munci.
Oana ŞLEMCO
„Dacă-i frig, nu vin nici să-i baţi” – viceprimarul Marian Andronache
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau