Inaugurare doar pentru şmecheri la Suceava
Dimensiune font:
Cetatea de Scaun, reabilitată cu fonduri europene, a fost redeschisă în prezenţa comisarului european pentru Politică Regională, Corina Creţu * publicul larg nu au avut acces în curtea interioară de unde se putea ajunge la punctele de belvedere şi în încăperile restaurate, ci doar invitaţii oficiali * motivul a fost legat de numărul insuficient de paznici care ar trebui să aibă grijă de patrimoniul valoros * „Aici sunt lămpi în valoare de 600 de euro bucata”, a explicat directorul adjunct al Muzeului Bucovinei
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Suceava a inaugurat lucrările de restaurare a cetăţii domnitorului Ştefan cel Mare în prezenţa comisarului european pentru Politică Regională, Corina Creţu. Acţiunea a avut loc sâmbătă, 15 august, începând cu ora 21, în cea de-a doua zi a Festivalului de Artă Medievală, un eveniment la care au participat mii de oameni.
Invitaţi în faţa uşilor închise
În ziua inaugurării, uşile de acces în curtea interioară a cetăţii au fost închise cu lacăte. Vizitatorii nu au putut să ajungă la punctele de belvedere şi nici în încăperile proaspăt restaurate. Au avut acces doar în curtea exterioară a fortăreţei, unde, de altfel s-au desfăşurat şi evenimentele organizate în cadrul festivalului. Până şi oaspetele Corina Creţu, care era însoţită de preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, senatorul Ovidiu Donţu şi câţiva consilieri locali şi judeţeni ai PSD Suceava, a stat minute bune în faţa uşilor închise până a venit un angajat al Muzeului Bucovinei cu o cheie. În timp ce aştepta, comisarul european a putut să vadă cât de dezamăgiţi erau vizitatorii că nu au acces în cea mai spectaculoasă parte a cetăţii.
Deschisă doar pentru VIP-uri
În jurul orei 21.10, delegaţia PSD a intrat în curtea interioară a cetăţii, iar în spatele acestea uşile de acces s-au închis din nou. Un paznic al muzeului a avut grijă să nu intre niciun vizitator fără funcţie de conducere în instituţiile statului. În tot acest timp, directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ioan Mareş i-a prezentat Corinei Creţu istoricul cetăţii. Oficialul a oferit un răspuns jenant la întrebarea legată de restricţionarea accesului: „Nu aveam generatorul care trebuie să fie cumpărat. Nu putem asigura sistemul de monitorizare video. Cetatea a fost preluată de la constructor acum câteva zile. Fiind vorba despre un festival la care participă mii de oameni, în acest perimetru ar fi trebuit să suplimentăm numărul de paznici şi administrativ nu am putut să facem lucrul acesta. Aici sunt lămpi în valoare de 600 de euro bucata”. Pe de altă parte, directorul Muzeului, Emil Ursu, care se află de două luni în concediu medical, dar care a fost prezent la inaugurare, a declarat că problema putea fi soluţionată. Ursu a explicat i-a cerut firmei care asigură securitatea cetăţii să suplimenteze numărul de paznici pe perioada desfăşurării festivalului. Firma a trimis patru paznici în plus, în baza unui contract de sponsorizare, pe care Mareş i-a pus să supravegheze tot curtea exterioară a cetăţii. Declaraţiile contradictorii s-au făcut în prezenţa Corinei Creţu. Comisarul European a refuzat să comenteze incidentul. Creţu a părăsit cetatea după ce a asistat la un foc de artificii.
Citeşte şi: Peste 300 de cereri au fost aprobate ilegal la Suceava
Oana ŞLEMCO
Cetatea de la Suceava a fost restaurată şi dotată cu apă, canalizare, sisteme de iluminat şi de proiectare, dar şi internet. De asemenea, s-au făcut lucrări de stabilizare a versanţilor, au fost create spaţii expoziţionale şi puncte de belvedere. Cetatea se află în grija Muzeului Bucovinei, instituţie subordonată Consiliului Judeţean
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau