Încă două arestări în dosarul retrocedărilor de pădure
Dimensiune font:
După gratii au ajuns Gheorghe Ceteraş şi Mihail Cosmin Vasile, acuzaţi de trafic de influenţă * în acest dosar sunt cercetaţi şi Viorel Hrebenciuc şi fiul său, Andrei
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a făcut încă două arestări în dosarul retrocedărilor din judeţul Bacău în care este implicat Viorel Hrebenciuc. Judecătorii Curţii de Apel Braşov, la propunerea procurorilor din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Braşov, au dispus măsura arestării preventive, pe o perioadă de 30 de zile, pentru Gheorghe Ceteraş şi Mihail Cosmin Vasile, avocat în Baroul Buzău, acuzaţi de trafic de influenţă.
Acuzaţii
Cei doi ar fi vrut să cumpere 25% din suprafaţa de pădure (43.227 ha) şi ar fi cerut în schimb determinarea funcţionarilor din judeţul Bacău (prefect – preşedintele Comisiei judeţene de fond funciar, ITRSV, Direcţia Silvică) să urgenteze punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate pentru cele 43.227 ha de teren forestier aflate în discuţie. Gheorghe Ceteraş şi Mihail Cosmin Vasile fac obiectul şi unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti, ce priveşte reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134 hectare de teren forestier. Cei doi sunt cercetaţi într-un dosar disjuns din cel în care 17 inculpaţi au fost trimişi în judecată, pentru fapte de corupţie, legate de retrocedarea unor mari suprafeţe de teren forestier în judeţul Bacău.
Sonia PAVELESCU
Dosarul este unul complex, iar în anchetă au apărut nume grele. Povestea se centrează în jurul retrocedării moşiilor deţinute în Bacău de Dimitrie Ghica. Viorel Hrebenciuc este acuzat că s-a implicat activ folosindu-şi influenţa politică pentru ca un presupus moştenitor al familiei Ghica să intre în posesia a 43.000 de hectare de teren. Întreaga afacere este evaluată la 140 milioane euro.
Comunicat DNA:
„În contextul demersurilor infracționale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafețe de teren forestier, în perioada imediat următoare emiterii deciziei nr. 231/2012, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza și avocatul său, Adam Ioan, au efectuat demersuri pentru a se efectua o cât mai rapidă punere în punere în posesie și eliberare a titlului de proprietate prin coruperea funcționarilor publici implicați.(…) Astfel, unul dintre primii interesați de pădurea proaspăt câștigată a fost și inculpatul Ceteraș Gheorghe, care l-a contactat pe inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe și i-a solicitat să-i acorde o întâlnire legată de subiectul terenului respectiv. La data de 26 iulie 2012, cu ocazia întâlnirii pe care au avut-o la Brașov,inculpații Vasile Mihail Cosmin și Ceteraș Gheorghe i-au pretins inculpatului Paltin Gheorghe Sturdza suprafața de 10.000 de hectare de pădure (25% din suprafața totală), în schimbul determinării funcționarilor din județul Bacău (prefect – președintele Comisiei județene de fond funciar, ITRSV, Direcția silvică etc.) să efectueze cât mai urgent punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate pentru cele 43.227 ha de teren forestier. Acesta din urmă nu a acceptat propunerea celor doi inculpați, comisionul pretins părându-i-se foarte mare“
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau