Incendii de amploare, turiști izolați și un avion prăbușit pe Ceahlău FOTO
Dimensiune font:
Un exercițiu complex a fost desfășurat de ISU Neamț și parteneri ai unității pe Muntele Ceahlău
Conform scenariului, un incendiu de proporții ar fi cuprins cabana turistică de pe platoul Dochia, iar în scurt timp din cauza vântului, flăcările s-au extins și la fondul forestier. Puțin mai târziu, un apel la 112 anunța că incendiul se propaga spre Mănăstirea „Sfântul cel Mare și Sfânt” situată în apropierea cabanei. Dată fiind complexitatea situației de urgență a fost necesară intervenția tuturor forțelor disponibile din județ cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență, dar și a unor unități din alte județe. „Primele forţe ajunse la locul evenimentului, în jurul orei 12.00, au raportat următoarele: cabana a ars în procent de 50 %, mănăstirea este parţial afectată, incendiul fiind posibil a se propaga la fondul forestier de pe versantul Vestic al muntelui, scânteile produse pe timpul arderilor la cabană au determinat aprinderea vegetaţiei forestiere din Parcul Naţional Ceahlău – Rezervaţia ştiinţifică Ocolaşul Mare, există cel puțin 2 persoane intoxicate cu fum şi cu arsuri minore care necesită îngrijiri medicale”, a explicat Andrei Grancea, purtător de cuvânt ISU Neamț. Persoanele intoxicate au primit primul ajutor și au fost transportate cu elicopterul la stadionul Bicaz, de unde au fost preluate de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Neamț. În paralel au fost efectuate operaţiuni pentru localizarea şi lichidarea incendiului, atât cu mături, lopeţi, apă din rucsacii de stins incendii, cât şi cu apă refulată din bazinele cu apă existente, cu ajutorul motopompelor. Apoi elicopterul a acţionat pentru stingere, refulând apă asupra focarelor. Un alt apel la 112 anunță că o persoană supraponderală care se autoevacuase de la cabană a suferit o fractură și are nevoie de ajutor, și în același timp un alt turist cerea sprijin după ce a fost izolat ca urmare a propagării flăcărilor. Prima persoana a fost salvată de salvamontiști, iar cea de-a doua de Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi. În acest timp se continuau operațiunile de stingere a incendiilor.
Un avion s-a prăbușit
„Pe tot parcursul acţiunii, atât drone, cât şi avioane fără pilot au monitorizat zona, informaţiile fiind transmise în punctul de comandă, cu scopul luării deciziilor. Tehnica menţionată aparţine Asociaţiei Române de Aeromodelism şi S.C. Sierra Modellsport S.R.L. Botoşani. La ora 16:30, în dispeceratul integrat I.S.U. - Ambulanţă a primit un apel de urgenţă prin care s-a comunicat faptul că un avion ultrauşor, care efectua misiuni de supraveghere aeriană a zonei afectate de incendiu, a încetat brusc comunicarea cu punctul de comandă avansat în momentul transmiterii unor informaţii despre o avarie produsă la bord”, a mai spus Andrei Grancea. Se cunoaştea cu aproximaţie traiectoria de zbor. Informaţiile au fost transmise în punctul de comandă şi, apoi, personalului care s-a ocupat cu monitorizarea aeriană folosind dronele. Avionul a fost localizat și imediat au fost trimise forţe pentru operaţiuni de salvare.
Alina FERENŢ
Exercițiul a avut ca obiective creşterea calităţii în managementul misiunilor specifice prin antrenarea structurilor de conducere în luarea deciziilor în timp scurt, verificarea viabilităţii concepţiei de acţiune stabilită prin procedurile de intervenţie, verificarea gradului de pregătire a personalului unităţii pentru executarea acţiunilor de intervenţie în teren muntos și îmbunătăţirea cooperării cu structurile Sistemului de Management al Situaţiilor de Urgenţă
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau