Incendiile vor fi urmărite cu drona
Dimensiune font:
Consiliul Judeţean a alocat 10.000 de lei pentru cumpărarea unei drone * aparatul va monitoriza zonelor predispuse la incendii * şefii pompierilor recunosc că judeţul ar avea nevoie de un elicopter, dar nu sunt bani * un aparat de urmărire ar fi redus cu mult pagubele incendiilor devastatoare din ultimii ani
Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava a transmis Consiliului Judeţean (CJ) o solicitare privind achiziţia unui instrument de monitorizare mai puţin obişnuit. Este vorba despre o dronă, care costă 10.000 de lei. Ioan Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava, şi-a dat acordul şi a trecut investiţia în proiectul de buget aprobat în şedinţa de ieri.
Potrivit generalului de brigadă Ion Burlui, şeful ISU Suceava, drona este necesară pentru monitorizarea incendiilor de pădure, mai ales în zonele greu accesibile. „Monitorizarea cu o dronă este mai puţin costisitoare decât cu elicopterul. Ideea acestei achiziţii mi-a venit după tragedia petrecută în munţii Apuseni. Este drept că pentru acea intervenţie nu am fi putut să folosim drona din cauza condiţiilor meteo. La Suceava, drona va fi un instrument pentru monitorizarea incendiilor de pădure”, ne-a declarat Burlui.
11 zile de luptă cu incendiul de pădure
Obiectivul cu care va fi dotat ISU ar trebui să se regăsească pe lista de priorităţi a Consiliului Judeţean. Din păcate, cele mai bune argumente în acest sens sunt nenorocirile petrecute în ultimii ani. În primăvara lui 2013, 13 hectare de pădure au ars într-un incendiu cumplit. Atunci, pompierii suceveni au luptat cu flăcările non-stop timp de 11 zile. Zona de intervenţie era greu accesibilă, iar o monitorizare eficientă pe teren le-ar fi permis pompierilor să stabilească un plan de intervenţie mai eficient.
Drona i-ar fi ajutat pe pompieri să stabilească, în timp util, şi proporţiile incendiului de la complexul comercial „Rozita” din comuna Şcheia. Nenorocirea s-a produs, anul trecut, înainte de Crăciun. Edificiul cu etaj a ars de la temelie la acoperiş, timp de zece ore. Intervenţia pompierilor a fost riscantă. La un moment dat, parte din plafonul clădirii s-a prăbuşit la câţiva centimetri distanţă de echipajele de intervenţie. Flăcările au distrus toate cele 140 de standuri aflate în complexul comercial, care erau pline cu marfă. Pagubele s-au ridicat la două milioane de euro.
Elicopter cu bani europeni
Pentru monitorizarea zonei unui incendiu de pădure, pe suprafeţe mari, ar fi cu mult mai eficient un elicopter, dar investiţia este cu mult mai costisitoare. Şeful ISU este de acord că Suceava ar avea nevoie de un elicopter. Judeţul este inclus în raza de acţiune a două elicoptere. Este vorba despre cel de la Iaşi şi cel de la Maramureş.
Având în vedere distanţa dintre judeţe, este clar că timpii de intervenţie, în caz de nevoie, sunt mai mari. Reducerea timpilor se poate face doar în situaţia în care ISU Suceava.
Achiziţia se regăseşte într-o propunere de proiect transfrontalier, România-Ucraina, cu finanţare pe POR, pentru exerciţiul bugetar 2014-2020. „Propunerea se află în momentul de faţă la Bucureşti”, ne-a declarat Ion Burlui.
Oana şLEMCO
„Drona este extrem de necesară. Varianta este mult mai puţin costisitoare decât un elicopter. Ne-ar ajuta la monitorizare” -- Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau