Începe bătălia pe taxa pe gunoi
Dimensiune font:
Consiliul Judeţean Suceava va da în judecată toate primăriile care au datorii la Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) * preşedintele Cătălin Nechifor a atras atenţia că prin neplata restanţelor, proiectul s-ar putea bloca * investiţia care cuprinde, printre altele, cele două gropi ecologice de la Moara şi Pojorâta, ar trebui să fie gata la sfârşitul lunii decembrie
Doar 30 de primării din cele 114 câte sunt în judeţul Suceava nu au datorii la Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). „Nu este nicio noutate. Am mai spus că vom încerca recuperarea sumelor în instanţă şi cu alte ocazii, dar acum vom trece la fapte. Săptămâna viitoare le vom trimite notificări primăriilor”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Cătălin Nechifor. Şeful CJ a precizat că prin neplata datoriilor, primăriile care au restanţe ar putea să blocheze proiectul prin care se încercă soluţionarea problemei privind depozitarea deşeurilor în judeţ.
Unii primari au fost total nemulţumiţi de măsura şefilor de la Suceava. Primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, a criticat măsura CJ. Comuna are datorii la SMID de 152.000 de lei. „Nu avem bani să plătim. Nu ne putem asigura nici măcar co-finanţarea proiectelor europene. În loc să ne ajute, Consiliul Judeţean ne dă în judecată”, a spus Viorel Cucu.
Ce cuprinde SMID
Implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor costă în total 51,7 de milioane de euro, din care 35,7 milioane de euro sunt fonduri europene, 8 milioane de euro sunt de la bugetul de stat şi 8 milioane de euro trebuie achitate de CJ şi primăriile din judeţ. „Sumele datorate de primării sunt stabilite matematic, în funcţie de populaţie”, a mai spus Nechifor.
Cele mai importante obiective construite prin SMID sunt cele două platforme ecologice de la Moara şi Pojorâta (pasul Mestecăniş). Investiţia de la Moara este gata în proporţie de 99%. Sunt probleme la staţia de prelucrare a levigatului, care nu este funcţională. Din acest motiv, CJ nu poate prelua investiţia. „Stadiul fizic de execuţie la Moara este de 99%, iar la Pojorâta este de 85%. Per total, investiţia trebuie să fie gata pe 31 decembrie 2015”, a spus Nechifor.
Dincolo de la amenajarea gropilor de gunoi de la Moara şi Pojorâta, proiectul prevede şi închiderea vechilor spaţii de depozitare, construcţia de staţii de transfer şi de platforme de depozitare cu caracter temporar.
Citeşte şi: Capcana convenţiilor individuale pentru apă caldă şi căldură
Oana ŞLEMCO
În judeţul Suceava nu există nicio groapă de gunoi care să respecte standardele impuse de Uniunea Europeană. Deşeurile sunt depozitate pe platforme autorizate temporar de Ministerul Mediului. Problema se va rezolva după implementarea SMID.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau