Încercări timide de a aduce acasă Diaspora
Dimensiune font:
Autorităţile încearcă să-i atragă pe nemţenii care ar vrea să investească într-o afacere pe plan local * din păcate, totul a rămas la nivel de discuţii * în timp ce oficialii scot pe tapet eventualele beneficii ale unei relocări, oamenii stabiliţi peste graniţă se plâng de birocraţie şi de lipsa de implicare
„De ce m-aş întoarce acasă?” este una dintre întrebările la care puţini antreprenori români stabiliţi peste hotare au primit răspunsuri coerente. Autorităţile au pus la dispoziţie o linie de finanţare a unor proiecte de afaceri, dar nu au făcut nimic în privinţa combaterii birocraţiei.
La Neamţ, toate promisiunile au rămas la stadiul unei întâlniri derulate, la finele lunii august, la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Ionel Arsene, Elena Kuzmanovic, ca reprezentant al afaceriştilor care au accesat fonduri europene, Vasile Asandei, de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Viorel Ilisei, de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), şi Mihai Apopii, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ. Invitaţii au aflat detalii despre cum pot să acceseze fonduri europene, despre ce înseamnă să-şi deschidă o afacere şi despre cum ar putea să se întoarcă acasă pentru a-şi încerca norocul. „Specialiştii în atragerea de finanţări sunt la dispoziţia celor care doresc să-şi deschidă o afacere aici, la Neamţ, şi le acordă sprijin şi asistenţă de specialitate. Fac tot ce este legal pentru a crea un mediu propice revenirii nemţenilor acasă, la familiile lor. Sunt sigur că ce reuşesc românii în străinătate pot reuşi şi aici, acasă. Beneficiază de o mentalitate diferită, de o experienţă bogată în domeniile în care lucrează, iar revenirea lor în România va fi un câştig”, declara atunci Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ.
Citește și
Zăpadă de un metru pe Ceahlău FOTO
Proiectul bate pasul pe loc
Mai realist, preşedintele Camerei de Comerţ, Mihai Apopii, a adus în discuţie şi minusurile deschiderii unei afaceri pe plan local, exemplificând cu lipsa forţei de muncă. Invitaţii au recunoscut că birocraţia este unul dintre motivele pentru care nu s-ar mai întoarce acasă şi nu s-au înşelat deloc. Întâlnirea s-a încheiat cu o serie de promisiuni, din care doar una a fost respectată – deschiderea unei adrese de email, diasporaneamt@yahoo.com, care ar putea înlesni legătura dintre nemţenii din străinătate şi Consiliul Judeţean. „Am vrea să deschidem o afacere cu Pawlonia (o specie de arbori – n.r.), dar nu ştim ce acte ne trebuie, ce fonduri am putea accesa şi aşa mai departe. Este destul de greu să ne descurcăm fără cineva care să ne îndrume şi nici nu avem atâţia bani încât să tot plătim consultanţi fără a avea vreo garanţie la final”, a spus unul dintre cei care şi-ar deschide o afacere la Neamţ.
Tot atunci s-a discutat şi despre înfiinţarea unui birou unic, despre care nu s-a mai auzit nimic, motiv pentru care prefectul Niculina Dobrilă a cerut recent lămuriri. „Nu s-a mai întâmplat nimic cu biroul unic de avizare pentru agenţii economici şi aş dori să remediem acest lucru. Poate că ar fi bine să pornim de la modelul de la Timiş. Să fie un parteneriat între Prefectură şi Camera de Comerţ şi Industrie, unde serviciile deconcentrate să le prezinte celor interesaţi noutăţile legislative, modul de efectuare a controlului şi orice alte informaţii utile”, a spus Dobrilă.
„De ce m-aş întoarce?”
După cum se vede, intenţii sunt, dar lucrurile nu merg în ritmul dorit de populaţie. Cei care şi-ar permite financiar să deschidă o afacere atunci când vin acasă nu-şi permit să-şi rişte agoniseala de-o viaţă, în timp ce nemţenii care s-ar întoarce pentru a se angaja se izbesc de lipsa locurilor de muncă plătite decent. „De ce m-aş întoarce? De bine nu am plecat, fiţi siguri de asta. Eu am reuşit, după mulţi ani de muncă, să-mi deschid o firmă de curăţenie la Londra. Nu a fost deloc uşor, am muncit pe brânci, dar am ştiut că o fac pentru mine. Nu zic că programul nu este bun, dar sprijinul e destul de mic, iar birocraţia descurajantă”, a spus Claudia Nică, o ieşeancă plecată, în urmă cu mai bine de 15 ani, în Marea Britanie. Românii din Diaspora recunosc că le este dor de casă, că printre străini nu e uşor de trăit, însă, în acelaşi timp, nu ar renunţa la gradul de civilizaţie pe care îl oferă lumea occidentală şi posibilităţile de dezvoltare.
Andreea AMARIEI
Aceasta este adresa de e-mail care ar putea înlesni legătura dintre nemţenii din străinătate şi Consiliul Judeţean.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau