Incineratorul de lângă Iaşi, atac la sănătatea publică
Dimensiune font:
Ieşenii care locuiesc ori lucrează în perimetrul incineratorului de deşeuri periculoase din strada Trei Fântâni sunt din ce în ce mai bolnavi, spun membrii Breslei Constructorilor Ieşeni * aceştia critică inerţia autorităţilor ieşene în faţa problemei poluării şi vin cu soluţii de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Al. I. Cuza
În vâltoarea recentelor semnale de alarmă trase aupra nivelului de poluare din judeţ, constructorii ieşeni spun că angajaţii din anumite zone critice sunt din ce în ce mai bolnavi. Reprezentanţii Breslei Constructorilor Ieşeni s-au arătat nemulţumiţi de lipsa de reacţie a autorităţilor locale de a diminua acest fenomen şi declară război firmei care gestionează incineratorul de deşeuri periculoase de pe strada Trei Fântâni. Aceştia spun că oamenii care trăiesc ori desfăşoară activităţi în această zonă prezină o stare de sănătate precară. „La 200 de metri de clusterul nostru şi al firmei pe care o reprezint s-a deschis un incinerator de deşeuri periculoase, aparţinând firmei SC Demeco SRL Bacău. Starea de sănătate a angajaţilor mei se deteriorează pe zi ce trece şi nicio autoritate a statului până acum nu a luat o măsură concretă ca acţiunea nocivă a noxrelor să fie eliminată”, a declarat Mioara Gociu, preşedintele Breslei Constructorilor Ieşeni. Într-un material trimis în atenţia autorităţilor locale, constructorii ieşeni arată că incineratoarele de deşeuri medicale emit în atmosferă dioxine, furani, metale grele, particule de praf, acid clorhidric, dioxid de sulf, oxid de carbon, funingine, produşi de ardere incompletă şi alţi poluanţi. Scandalul din jurul incineratorului de deşeuri aparţinând firmei SC Demeco SRL a fost stârnit încă de anul trecut, când un depozit al acestei firme a luat foc în Bacău, acoperind oraşul în fum. La nivel local însă, autorităţile au susţinut, în continuare, realizarea acestui incinerator în apropierea municipiului Iaşi. „Aceşti compuşi au un impact deosebit de negativ asupra sănătăţii lucrătorilor din incineratoare, a sănătăţii publicule şi a mediului. De regulă, nici un echipament adiţional sau niciun dispozitiv de reducere a emisiilor gazoase încorporat unui incinerator, nu va reduce cantitatea de dioxine produse în mediu. În schimb, el le va concentra în alt tip de reziduu, în stare solidă”, a mai adăugat Mioara Gociu.
Soluţia poate veni din mediul universitar
Constructorii ieşeni arată că instituţiile statului din judeţul Iaşi nu au în dotare echipament mobil acreditat RENAR să monitorizeze poluatorii iar Iaşul ocupă loc fruntaş în ţară în ceea ce priveşte mortalitatea la adulţi şi la copii cauzată de afecţiuni respiratorii. „Cele şase staţii fixe de măsurare a imisiilor, măsoară doar o parte din noxele emise de poluatori şi măsoară uneori compuşi derivaţi ai noxelor emise de poluatori prin combinarea lor pe traseu, astfel că nu se poate identifica cu exactitate poluatorul. România riscă amenzi uriaşe şi pentru oraşul Iaşi, ca fiind al doilea din ţară la capitolul poluare”, spun membrii breslei, adăugând că, la această dată, nu există ghiduri lansate de accesare a fondurilor europene pentru un sistem mobil de măsurare a calităţii aerului. „Noi propunem cumpărarea unui echipament mobil de monitorizare a emisiilor şi imisiilor prin chetă publică şi donarea lui instituţiilor ieşene care sunt abilitate să ducă la îndeplinire legile în domeniul protecţiei mediului şi a populaţiei, în cadrul campaniei Oxigen pentru Iaşi. Acest echipament mobil este conceput cu ajutoril specialiştilor de la laboratorul Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Al. I. Cuza”, a completat Mioara Gociu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau