Informarea despre mediere nu mai e obligatorie
Dimensiune font:
O decizie a Curţii Constituţionale schimbă regulile multor procese. Curtea a admis o excepţie de neconstituţionalitate vizând un articol din Legea 192/2006, privind medierea. Acestea stabileau obligaţia părţilor de a participa la şedinţe de informare privind avantajele medierii, cererea de chemare în judecată fiind respinsă ca inadmisibilă în caz contrar.
Menţionăm că medierea este o modalitate facultativă de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă. Erau obligaţi să meargă la astfel de şedinţe oamenii cu probleme în domeniul posesiei, al malpraxisului, cei dornici să discute despre continuarea sau nu a căsătoriei, partajul bunurilor, exerciţiul drepturilor părinteşti, domiciliul copiilor şi contribuţia părinţilor la întreţinerea lor. De asemenea, intră sub umbrela medierii probleme ce ţin de protecţia consumatorului, litigiile de muncă, dar şi cauzele unde acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea persoanei vătămate, iar împăcarea înlătură răspunderea.
Mediatorii spun că singurii loviţi de această schimbare sunt justiţiabilii. „Decizia Curţii Constituţionale nu afectează în niciun fel activitatea mediatorilor, deoarece principala activitate a mediatorilor este cea de mediere şi nu cea de informare, cu atât mai mult cu cât informarea era gratuită. Justiţiabilii sunt cei care au de pierdut, deoarece prin intermediul informării, aceştia aflau despre avantaje şi mulţi dintre ei apelau la instituţia medierii, care este o alternativă la justiţia retributivă, clasică şi îşi soluţionau conflictul într-un termen mult mai scurt, cu costuri reduse, fără a mai apela la instanţa de judecată”, a precizat mediatorul Mara Ochiroş. Ştefana CZELLER
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau