Informări SRI în cazul şoselei de centură a Sucevei
Dimensiune font:
Preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cătălin Nechifor, a declarat într-o conferinţă de presă că în ultimii patru ani a tot primit informări din partea SRI pe tema şoselei de centură
Şeful judeţului, Cătălin Nechifor, susţine că a fost informat de Servicii că şoseaua are probleme de proiectare şi de structură pe tronsoanele I şi II. „Din 2012, de când am primit certificat ORNISS (n.r. - de acces la informaţii secrete de stat), am primit informări despre faptul că-i neconformă, despre faptul că se scufundă centura Sucevei pe tronsonul I şi II şi că acolo mai sunt şi alt fel de lucruri. Mai mult nu pot comenta. Am văzut că se vorbeşte la televizor despre acest timp de informări. Nu sunt deloc încântat că cineva a îngropat 80 de milioane de euro într-o centură fără finalitate deocamdată”, a declarat Cătălin Nechifor. şeful administraţiei judeţene a mai spus că la începutul mandatului său s-a tot întrebat de ce nu vor constructorii să asfalteze cele două tronsoane, în condiţiile în care Guvernul alocase fonduri pentru terminarea investiţiei. „Poate vă întrebaţi de ce nu s-au luat măsuri până acum, şi eu mă întreb. Vestea bună este că odată ce proiectul de centură a fost transferat pe bani europeni va intra OLAF. Instituţia va verifica tot la centură, de la achiziţii la modul în care s-a construit”, a spus Nechifor.
Întrebat de ce nu a vorbit în ultimii patru ani despre informările de la SRI, preşedintele CJ Suceava a răspuns: „Eu nu sunt utilizator final de astfel de informaţii. Cei care sunt direct responsabili, în speţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale sper că a luat măsuri”.
Centura Sucevei, misiune imposibilă
Construcţia şoselei de centură care ar trebui să scoată traficul greu din oraş a început în 2008. Proiectarea s-a făcut prin 2006. şoseaua are trei tronsoane. Doar unul a fost finalizat până acum. Este vorba despre drumul de la intersecţia cu DN 17, până în zona Pătrăuţi. Problema este că tronsonul finalizat nu a fost recepţionat până acum, deşi a deschis circulaţiei rutiere.
Celelalte două tronsoane (I şi II) nu au fost finalizate, deşi până în 2012 erau executate în proporţie de 80%. „Cu regret spun că s-au investit foarte mulţi bani în această centură. Săptămâna viitoare vom merge la faţa locului ca să vedeţi cum sunt căderi de pământ, terasamente scufundate, cum sunt rupturi şi fisuri în centură. Atunci veţi constata că s-au îngropat banii noştri de pomană. Cineva, un om neînţelept a putut gândi un traseu din birou”, a spus Cătălin Nechifor.
Centura a fost construită cu bani de la Guvern, dar de curând Comisia Europeană a anunţat că va aloca peste 50 de milioane de euro pentru terminarea investiţiei.
Oana ŞLEMCO
50 de milioane de euro, atât va aloca Uniunea Europeană pentru finalizarea centurii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau