Inspectorii sanitari veterinari au pornit controalele
Dimensiune font:
În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor pascale , când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală şi non animala creşte considerabil, Direcţia Sanitar Veterinară şi de Siguranţă Alimentară( DSVSA) Vaslui a intreprins şi va intreprinde măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea de miel destinată consumului uman, ouale, laptele si produsele lactate, peştele precum şi alte produse de origine animală si non animală.
S-au constituit echipe mixte care verifică, în acesta perioadă, modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, pescarii, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri , depozite alimentare, unitati de patiserie si panificatie etc.), precum şi din unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.
Pana la această dată s-au controlat un numar de 98 unităţi din care : 3 unităţi autorizate : o unitate abatorizare carne pasăre, o unitate tranşare şi ambalare carne pasare şi un centru de marcare ambalare oua,14 pescării, 14 magazine,14 unitati de alimentaţie publică, 21 depozite alimentare, 1 pensiune agroturistică, 10 cofetarii/patiserii, 5 unităţi panificaţie, 3 supermarketuri, 4 baruri şi pizerii, 1 stupină, 3 unităţi de morărit, 2 vinificaţii , 1 unitate fabricare suc de fructe, 3 depozite seminţe de consum, 4 sifonării .
S-au verificat şi toate automatele de vânzare directă a laptelui crud (12) de unde s-au recoltat probe de lapte pentru verificarea conformităţii acestuia în ceea ce priveşte încărcătura microbiologică , precum şi punctul crioscopic – şi in urma analizelor de laborator care s-au efectuat atât în LSVSA Vaslui cât şi la laboratorul zonal Iaşi s-a dovedit că laptele se încadrează în parametrii stabiliţi de legislaţie. Pentru deficientele identificate (de manipulare a produselor alimentare, deficienţe referitoare la igienă şi starea de sănătate a personalului,
spaţii de depozitare supraaglomerate, cu produse alimentare nelotizate, pe sortimente şi categorii de calitate)inspectorii sanitari veterinari au aplicat 2 amenzi contravenţionale în valoare de 2.400 lei , 7 avertismente, s-au dat 8 notificări pentru prezentarea la DSVSA în vederea înregistrării. De asemnea, s-au retras din consum uman şi s-au dirijat către neutralizare urmatoărele cantitati de produse:31,2 kg preparate din carne, 36 kg carne porc, 16,5 kg carne pasare, 14 kg peste, 305 kg produse lactate, 132 litri lapte, si 200 bucati oua consum , in valoare de 5569,22 lei. S-au emis şi patru ordonanţe de interzicere a activităţii ( la o stupina, 1 pizzerie, 1 pensiune agroturistica şi un magazin ). Aceste controale vor continua şi în perioada următoare având ca scop protejarea sănătăţii consumatorilor.
Afaceri profitabile înainte de Paşte
Simona POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau