Interese politice în scandalul spaţiilor verzi FOTO
Dimensiune font:
De câteva zile, trei sferturi din locuitorii urbei sunt în fierbere * spiritele s-au agitat în momentul în care oamenii au aflat că vor rămâne fără grădinile de zarzavat din jurul blocurilor, fără bătătoarele de covoare şi alte amenajări * ei cer sistarea lucrărilor, lucru care echivalează cu o factură de peste 14 milioane de lei, bani pe care comunitatea va trebui să-i dea Uniunii Europene dacă proiectul nu se va încheia până în decembrie * în spatele acestui scandal se pare că se află un personaj ce încearcă cu disperare să devină primar al Bacăului din anul 2012
Conflictul din Consiliul Local legat de modernizarea unor spaţii verzi din cartierul Mioriţei, printr-un proiect european în sumă de 14, 9 milioane de lei, s-a mutat în stradă. La ora 10.00, ieri, pe strada Logofăt Tăutu era scandal. Un grup de locatari de la scara A, blocul 3, ghidaţi şi „mânaţi” de membri ai filialei noului PMP Bacău (care s-au prezentat drept oameni de bine din zonă care susţin cauza cetăţenilor nemulţumiţi) aşteptau cu nervii întinşi reprezentanţii Primăriei şi ai Consiliului Local. Aceştia urmau să vină şi „să le dea cont”, cum susţineau oamenii, de ce vor să le scoată straturile de zarzavat şi legume, dar şi trandafirii, din grădinile pe care s-au pus stăpâni şi pe care le-au transformat în spaţii private, chiar dacă aparţin domeniului public, în detrimentul celorlalţi locatari din bloc. Părinţii din bloc sunt astfel nevoiţi să iasă cu copiii la joacă în stradă căci grădinile sunt împrejmuite şi stăpânite de cei câţiva „gospodari” de la parterul blocului. Nu lipsesc gardurile din sârmă, grilajele, o pompă de apă, un butoi pentru udat, şi tot ce are nevoie un om pentru grădina sa, dacă o deţine în proprietate, şi nu dacă o ia abuziv de pe domeniul public.
Instigare în loc de rezolvare a nemulţumirilor
Locatarii furioşi au spus răspicat că ei nu vor gazon, nu vor bănci, nu vor copaci, nu vor iluminat pe alei pentru că nu cred că se vor face, vor doar ca grădinile lor să rămână aşa cum sunt acum. „Uitaţi-vă ce frumos am făcut noi aicea, câţi trandafiri avem. Nu vrem să rămânem fără spaţiu verde!”, au spus răspicat. În jurul oamenilor, şi printre ei, erau membri ai noului PMP, conduşi de Doru Tănase, cel care a susţinut cauza „cetăţenilor din cartierul Mioriţei” în Consiliu Local şi care s-au dovedit a fi doar o mână de pensionari.
La întrunirea cu locatarii au venit managerul proiectului, Mihaela Ionesi, angajaţi ai Primăriei şi patru consilieri locali: Ilie Bîrzu (PNL), George Bogatu (PSD), Paul Timofte şi Cristinel Manolache (UNPR).
piritele s-au încins în momentul întrunirii, oamenii aducând acuzaţii diverse Primăriei şi chiar reproşându-i managerului de proiect că îi sfidează pentru că mestecă gumă. În zadar le-a fost prezentat proiectul şi avantajele lui, faptul că zona va fi luminată, va dispune de mult mai mult spaţiu verde şi vor fi plantaţi pomi, vor fi amenajate alei. Manipulaţi, locatarii ştiau una şi bună: Primăria este rea pentru că vrea să le scoată legumele şi trandafirii din grădinile pe care s-au pus stăpâni. „De ce nu ne-aţi întrebat şi pe noi?“, s-au întrebat locatarii. Aşa a ieşit la iveală faptul că preşedintele Asociaţiei de proprietari nr 55, de care aparţine blocul cu pricina, a plecat în timpul dezbaterilor pe care Primăria le-a organizat cu reprezentanţii tuturor băcăuanilor din zonele unde se derulează proiectul de modernizare a spaţiilor verzi, adică în trei sferturi din urbe.
În tot vacarmul, consilierul Cristinel Manolache (UNPR) îşi făcea treaba prin mulţime, instigând oamenii: „Spuneţi-le să sisteze lucrările. Spuneţi-le să sisteze proiectul!”. Neştiutori şi uşor de manipulat, oamenii i-au promis că îl vor vota dacă va candida din nou, neştiind şi nefiind informaţi de către Manolache că îndemnul său îi va costa 14.635.556,68 lei, bani din bugetul local care vor trebui daţi Uniunii Europene în cazul în care proiectul nu este finalizat până la sfârşitul acestui an. ”Vă mulţumim! O să vă votăm dacă o să candidaţi!”, au spus oamenii.
Cine este Tănase şi căror interese serveşte
Născut pe 14 septembrie 1963, Doru Tănăse, cel care s-a erijat în reprezentantul oamenilor nemulţumiţi, este un fost apropiat al fostului primar Dumitru Sechelariu, oponent vehement al actualului edil Romeo Stavarache. Administrator al Asociaţiei Sportive „FCM Bacău”, dar şi fost administrator al Stadionului Municipal, membru al Formaţiei de lăutari „Fraţii Tănase”, preşedinte al filialei judeţene a Partidei Romilor (PR) din martie 2014, după arestarea lui Paustin Bălan, fostul lider al organizaţiei, absolvent al Universitaţii „Vasile Alecsandri” în anul 2015, Doru Tănase are un trecut şi o experienţă în campaniile îndreptate împotriva actualei administraţii locale.
Este şi simpatizant PMP, partid care nu are un candidat şi nici măcar un membru cu notorietate în Bacău pentru alegerile locale din 2016, în schimb ar putea susţine sau chiar obţine un candidat în persoana lui Cristinel Manolache, care îşi doreşte să ajungă în fotoliul de primar, candidând prima data la această funcţie în 2012.
Citeşte şi: Război de la bătătorul de covoare
Sonia PAVELESCU
Proiectul are o valoare de 14.937.961,52 lei, din care 14.635.556,68 lei sunt bani europeni. Cu această sumă vor fi modernizate 104 loturi de spaţii verzi, vor fi făcute lucrări de gazonare, vor fi refăcute aleile şi trotuarele dintre blocuri, vor fi tăiaţi pomii bolnavi sau uscaţi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau