Într-un judeţ de analfabeţi, Inspectoratul Şcolar refuză fonduri gratuite de carte EXCLUSIV
Dimensiune font:
Incredibil! Un fond de carte de sute de volume, oferit gratuit către ISJ Iaşi, a fost refuzat pentru că nu s-au găsit... timp şi mijloace de transport * acest gest descalifică instituţia ieşeană atât în faţa editorului donator, al cărui gest a fost depreciat, după ce acesta s-a deplasat sute de kilometri pentru a face această donaţie de carte pentru elevii din Iaşi, cât şi în faţa învăţământului rural, care se confruntă cu o gravă rată a abandonului şcolar, ori a şcolilor săteşti, dotate cu un fond de carte redus şi degradat
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, condus de profesoara de limbă română Camelia Gavrilă, face obiectul unui caz pe cât de revoltător, pe cât de jenant. În cursul lunii trecute, un cunoscut editor din România a bătut al uşile ISJ Iaşi, după ce a parcurs mai bine de 400 de kilometri, pentru a dona un fond de carte de aproximativ 600 de volume de lectură şcolară. Intenţia declarată a editorului a fost aceea ca inspectorii ISJ Iaşi să identifice bibliotecile şcolare mai sărace din judeţ, către care să fie distribuite aceste cărţi. După bucuria primară, de complezenţă, cu care inspectorii ISJ au primit această ofertă, a urmat o perioadă de ciudată tergiversare a unui răspuns, de aproape o săptămână, timp în care editorul a fost nevoit să părăsească Iaşul, depozitând fondul de carte, până la decizia ISJ, într-un loc de unde ar fi urmat să fie ridicat de către responsabilii din Inspectorat. După trecerea a 4 zile de la oferta editorului, acesta s-a adresat din nou către Inspectorat pentru a afla o poziţie. Răspunsul pe care l-a primit a fost unul de-a dreptul ruşinos şi dezonorant din partea unor oameni care se ocupă de soarta educaţiei într-unul din cele mai mari judeţ din ţară.
Inspectorul-şef al ISJ Iaşi încurajează analfabetismul
Practic, fără niciun menajament, după ce editorul le-a comunicat faptul ca acel fond de carte trebuie retras de către ISJ în termen de trei zile din locul în care fusese deja depozitat alte 4 zile, deoarece locaţia urma să fie evacuată, inspectorul de limbă romană al ISJ, Mihaela Apetroae, a refuzat să ridice acest cadou pentru copiii din judeţ, invocând un motiv de-a dreptul cretin. „Am citit ultimul dvs mail şi apreciem sincer generozitatea şi implicarea în vederea promovării lecturii! Au apărut însă anumite probleme. Nu ştiam de timpul atât de scurt avut la dispoziţie (n.r. 3 zile!!!) şi de numărul impresionant de volume pe care doriţi să le donaţi (n.r. ca şi volum, cărţile încăpeau într-o jumătate de portbagaj al oricărui autovehicul). Nu am mai avut astfel de experienţe, iar timpul, spaţiu şi personalul nu ne permit să onorăm invitaţia dvs. Aşadar, nu putem colabora pentru această activitate, ideal ar fi să contactaţi o asociaţie sau un ONG... Poate sunt în măsură să se implice mai rapid şi eficient”, a sunat refuzul dat editorului de către prof. Mihaela Apetroae, inspector de limba şi literatura română în cadrul ISJ Iaşi. Practic, această angajată a statului recunoaşte fără nicio reţinere atât neputinţa ISJ Iaşi de a susţine un demers educativ, cât şi ineficienţa şi ignoranţa care îi guvernează pe unii dintre pionii importanţi ai ISJ, precum nişte molii înfipte de ani de zile în organigrama instituţiei. Practic, în condiţiile în care apetitul pentru lectură este mult diminuat, iar rata analfabetismului creşte vertiginos la nivelul judeţului Iaşi, singura măsură pe care a putut să o ia ISJ Iaşi pentru diminuarea acestor fenomene a fost să refuze o mână întinsă către facilitarea accesului la educaţie.
Pentru Camelia Gavrilă, politica este mai importantă decât educaţia
Recent, Partidul Naţional Liberal (PNL) Iaşi i-a cerut demisia Cameliei Gavrilă din fruntea ISJ Iaşi, invocând o anume stare de incompatibilitate în contextul candidaturii acesteia pentru un loc în Senatul României. Dacă în cazul precedent putea exista o incompatibilitate de ordin administrativ, cazul de faţă relevă o crasă incompatibilitate de ordin profesional cu postul pe care această doamnă îl ocupă de ani buni. „Eu nu eram în ţară. Am auzit ceva razant, după aceea, că a cerut cineva să vină să ridice acel fond de carte şi ştiu că nu era cum”, s-a rezumat a explica inspectorul şef al ISJ Iaşi. Pentru ca mizeria din ceea ce unii înţeleg că reprezintă educaţia şi cultura să fie completă, în timp ce şefa ISJ Iaşi, prin interpuşi, refuză să propage educaţia în cătunele sărace ale judeţului, un senator ieşean, în persoana lui Varujan Vosganian, se luptă pentru reintroducerea timbrului literar, fapt ce ar conduce implicit la ridicarea valorii la raft a unei cărţi. Sunt două cazuri disparate care nu fac deloc să ridice cota culturală şi educativă a unui oraş în derivă, în care analfabetismul şi abandonul şcolar sunt fenomene critice şi reale. Dan CONSTANTINESCU
România se află pe primul loc în UE, într-un top al analfabetismului. În România există aproape un sfert de milion de persoane analfabete, în topul judeţelor cu cei mai mulţi analfabeţi, atât ca număr, cât şi ca procentaj raportat la populaţia totală, se regăseşte şi Iaşul, cu un număr de peste 8.000 de persoane care nu ştiu să scrie şi să citească.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau