Învârteli penale la cea mai înaltă instanţă judecătorească din Iaşi
Dimensiune font:
Dosarul judecătorului Dan Anton, luat pe sus de DNA, abundă de amănunte suculente şi de mânăreli penale * magistratul de la Curtea de Apel s-a dovedit un adevărat hărţuitor * procurorii au descoperit şi ramificaţii ce duc până în guvernul Republicii Moldova * au mai picat în plasa lor amanta judecătorului, o grefieră, o procuroare, un medic psihiatru, un poliţist de frontieră, un afacerist italian, un fost senator şi un funcţionar parlamentar
În dosarul judecătorului de la Curtea de Apel Iaşi luat pe sus de DNA, loviturile de teatru se ţin lanţ. Dan Anton este acuzat de trafic de influenţă, violarea vieţii private, instigare la abuz în serviciu, şantaj şi dare de mită. Alături de acesta, pe lista neagă au ajuns o grefieră de la Judecătoria Iaşi, Mihaela Gabriela Prelipcean, procurorul Mihaela Juravle, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani, fostul senator sucevean Teodor Haucă, iubita lui Anton, Marina Moglan, şi italianul Rento Del Gatto. Continuă urmărirea penală pentru consilierul de la Senat Doina Bădică, poliţistul de frontieră Florin Daniel Zvâncă, de la PTF Stânca Costeşti, medicul Carmen Gabriel Lupuşoru, de la Spitalul „Socola”, şi agentul de pază Ion Cătălin Păpuşoi.
Întâlnire de taină la hotel
Manevrele penale ale judecătorului au început, spun anchetatorii, anul trecut, când Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi a trimis în judecată un basarabean pentru contrabandă, iar o rudă l-a rugat pe Haucă să îi pună pilă la judecătorii Curţii de Apel. „La 14 mai 2014, cu ocazia unei întâlniri organizate la un hotel, la care au participat Haucă Teodor şi Anton Dan, acesta din urmă le-a dat asigurări interlocutorilor săi că poate interveni pe lângă cei doi judecători învestiţi cu judecarea cauzei. În schimbul intervenţiei sale, dar şi pentru a garanta succesul demersurilor frauduloase, Anton Dan le-a cerut persoanelor interesate să-i angajeze rudei, ca apărător, un apropiat al său, avocat în cadrul Baroului Iaşi. În acelaşi context, Haucă Teodor şi o altă persoană i-au asigurat, cu titlu gratuit, magistratului servicii hoteliere şi de transport pe raza oraşelor Bălţi şi Chişinău”, au spus procurorii. Contrabandistul a rămas cu pedeapsa de 4 ani şi 6 luni de închisoare, dar i s-au redus daunele.
Au pus pile la Guvernul de peste Prut
În septembrie 2014, Anton, Moglan şi Del Gatto au avut mai multe întâlniri, discutând despre facilitarea unor investiţii în infrastructura din Republica Moldova. „Aceste tatonări s-au concretizat în august 2015, când Del Gatto Renato i-a promis magistratului Anton Dan o sumă consistentă, dar neprecizată, pentru sine, şi un post de director la firma nou înfiinţată în Chişinău pentru Moglan Marina. Anton Dan a fost de acord cu oferta omului de afaceri, angajându-se că va interveni atât pe lângă o persoană influentă din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, cât şi pe lângă unii membri din guvernul acestui stat. Cei doi inculpaţi chiar i-au intermediat omului de afaceri o întâlnire cu unul dintre miniştrii guvernului din Republica Moldova”, au adăugat procurorii.
Telenovelă conjugală
Dosarul are şi o parte de telenovelă conjugală. Pe 27 februarie, Anton şi concubina au intrat în locuinţa fostului ei soţ şi au pus o cameră video ascunsă într-un ceas electronic, pentru a-l spiona. Ea fusese cumpărată de pe un site de vânzări on-line, pe banii judecătorului. „Anterior, Anton Dan, beneficiind de ajutorul unei alte persoane, l-a înregistrat video, în mediul ambiental, în mod nelegal, într-un loc public. Aceste filmări urmau să fie folosite ulterior de către cei doi inculpaţi în vederea şantajării persoanei respective, dar şi de a-l discredita pe acesta în faţa diferitelor organisme ale statului”, au spus procurorii. Tot ca să îşi ajute iubita, magistratul l-a contactat pe Zvîncă. „Suspectul a permis ieşirea din ţară a inculpatei Moglan însoţită de cei copii minori, având cetăţenie română şi moldovenească, fără să aibă o declaraţie autentificată a celuilalt părinte privind acordul în legătură cu efectuarea de către copiii a unei călătorii în afara graniţelor statului român”, au mai concluzionat anchetatorii.
Omul înşelat s-a plâns degeaba
Păpuşoi era agent de pază la şcoala copiilor şi a primit sticle de băutură ca să îl anunţe pe Anton când trecerea tatăl pe acolo. Când bărbatul a dat divorţ şi a vrut să îl facă pe judecător de ruşine, s-a dezlănţuit iadul: „A fost acostat de o persoană care l-a ameninţat că, în cazul în care îşi va materializa intenţiile de a expune în presă relaţia extraconjugală a magistratului, va suferi consecinţe de ordin fizic. Câteva luni mai târziu, fostul soţ al inculpatei l-a văzut pe cel care-l ameninţase în compania inculpatului Anton Dan. Ulterior acestui eveniment, el a formulat mai multe plângeri penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare care-l vizau pe Anton Dan , adresate Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, Consiliului Superior al Magistraturii şi Preşedinţiei României, date care au ajuns la cunoştinţa magistratului”.
Judecătorul l-a hărţuit pe fostul soţ al amantei
Procurorii au concluzionat chiar că omul a fost terorizat de Anton: „Pentru a-l descuraja şi pentru a-l determina să înceteze demersurile iniţiate în justiţie sau făcute pe lângă alte autorităţi ale statului, Anton Dan a iniţiat o campanie de hărţuire, prin interpuşi, urmărind, în principal, privarea acestuia de dreptul de a lua contact cu cei doi copii. Concret, inculpatul Anton Dan a acţionat pentru identificarea şi determinarea unor medici abilitaţi în domeniul psihiatriei infantile să întocmească, în fals, documente din care să rezulte agresiuni de natură psihică exercitate de fostul soţ al inculpatei Moglan Marina, asupra copiilor”.
Judecătorul a contactat-o pe Lupuşoru: „În urma acestor demersuri, dar şi ca urmare a remiterii cu titlu de mită de către Moglan Marina a unor produse alimentare şi băuturi alcoolice, în cuantum de 168 lei, Lupuşoru Carmen a întocmit o scrisoare medicală neconformă realităţii, cu privire la unul dintre minori, conform căreia copilul suferă de afecţiuni generate de comportamentul violent al tatălui”. Moglan a făcut şi o sesizare la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi în legătură cu presupuse abuzuri exercitate de tată, apoi a cerut Judecătoriei Iaşi emiterea unui ordin de protecţie şi evacuare temporară, apoi exercitare exclusivă a autorităţii părinteşti. „Aceste acţiuni au fost bazate exclusiv pe documente eliberate de către instituţiile statului sau instituţii particulare, în baza presiunilor exercitate de către inculpatul Anton Dan”, au mai spus procurorii, care au cerut arestarea pentru judecător şi grefieră. Cristina CZELLER
* * *
Falsuri la CSM
Haucă a pretins că are influenţă asupra secţiilor de Judecători şi de Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, promiţându-i Mihaelei Juravle că va obţine fie transferul, fie numirea ei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi sau Suceava, ori la o instanţă din Rădăuţi, Suceava sau Botoşani. În schimb. El cerea protecţie juridică. Bădică a redactat şi semnat în fals două cereri pentru Juravle, trimise la CSM. Consiliul le-a respins.
* * *
Ameninţări şi mesaje codate
Prelipcean a fost audiată la DNA ca martor, pentru că de pe telefonul său fuseseră trimise mai mult mesaje către Anton: „Aceste mesaje cuprindeau în esenţă ameninţări formulate de către inculpată la adresa lui Anton Dan, privind o viitoare denunţare a acestuia la DNA. Inculpata a precizat în declaraţia dată că acele ameninţări nu aveau nici o bază reală, dar după încheierea audierilor, l-a contactat pe magistrat printr-un intermediar, pe care l-a instruit să utilizeze un limbaj codat şi să-l avertizeze că este interceptat de către DNA”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau