Invenţii pentru mama paralizată
Dimensiune font:
Un bărbat din Suceava a pus la punct două dispozitive medicale cu care să-şi ajute mama imobilizată la pat * din păcate, nu sunt de ajutor în totalitate * bolnava poate fi doar mutată din pat în cărucior şi nu poate ieşi din casă * muncitorii care au amenajat liftul au montat uşile greşit, iar firma amână să remedieze problema * familia locuieşte la etajul şase al unui bloc turn
Boala este o haină grea nu doar pentru bolnav, ci şi pentru familia lui. De multe ori rudele suferinzilor ajung pacienţi la rândul lor. Există însă speranţă. Un sucevean a creat două dispozitive cu care să-şi poată ajuta mama mama paralizată să se aşeze într-un cărucior fără a depune efort fizic. Chiar şi aşa, femeia nu a mai ieşit din casă de aproape un an. Familia locuieşte la etajul şase al unui bloc turn şi pentru că uşile liftului au fost montate greşit, căruciorul bolnavei nu poate fi coborât până la parter.
Accidentul care i-a schimbat viaţa
Familia Anchidin din municipiul Suceava este greu încercată. În urmă cu un an, mama lui Radu, Victoria (84 de ani), a suferit un accident. Bătrâna s-a urcat pe o scară, în încercarea de a ajunge în podul casei. I s-a făcut rău şi a căzut de la înălţime. În urma nefericitului accident şi-a fracturat coloana vertebrală şi a paralizat. Acum nu-şi mai poate mişca picioarele. După accident, familia Anchidin a preluat-o pe Victoria şi a trecut prin clipe dificile. S-a confruntat cu toate problemele care apar când se îngrijeşte un bolnav paralizat. Pentru că nu se poate mişca, femeia trebuie întoarsă de pe o parte la un interval de două ore ca să să se evite formarea escarelor. „Nu ştiam la vremea respectivă ce sunt acelea. Ele se produc dacă bolnavul nu-i întors de pe o parte pe alta la un interval de două ore”, ne-a spus Radu Anchidin, fiul femeii.
Din cauza paciente, s-a îmbolnăvit îngrijitorul
Bărbatul şi-a îngrijit conştiincios mama, însă la un moment dat a clacat. Ajunsese să doarmă aproape patru ore pe noapte şi să aibă, la rândul său, probleme de sănătate. „Analizele medicale pe care le-am făcut în decembrie au ieşit praf”, a spus bărbatul. El ne-a explicat că sănătatea i-a fost afectată şi pentru că a depus efort fizic ca să-şi întoarcă mama de pe o parte pe alta. Ca să-şi uşureze munca, Radu Anchidin a început să caute soluţii pe internet. Spera să găsească nişte mecanisme care să-i diminueze efortul fizic, dar fără succes.
Bărbatul a creat două dipozitive care-l ajută să-şi întoarcă mama de pe o parte pe alta şi să o pună în cărucior fără efort fizic. De altfel, ne-a demonstrat că operaţiunile pot fi căute chiar şi de persoane care cântăresc mai puţin de 50 de kilograme. „Am conceput un cearşaf special cu scai pe care se montează un cadru medical, care înconjoară bolnavul. Legăm cadrul metalic cu cordelinele, care sunt fixate în tavanul camerei. Tragem patul şi pacientul rămâne suspendat. Astel poate fi întors de pe parte pe alta fără să i se provoace dureri şi fără efort”, ne-a spus Radu Anchidin. Dispoziviul seamănă cu un hamac. Cam după acelaşi sistem funcţionează şi dispoziviul cu care femeia este aşezată în cărucior.
Patul pe care-l ocupă Victoria este unul special, se ridică şi coboră în funcţie de nevoie. Este şi foarte costisitor. Mai mult, pe pat este aşezată o saltea antiescare. Altfel spus, familia a depus eforturi substanţiale ca să-i ofere bătrânei o viaţa mai bună, după ce a rămas paralizată.
Pacienta nu poate fi dusă la spital
Chiar şi aşa, femeia nu poate să iasă din casă. Familia locuieşte la etajul şase al unui bloc situat pe strada Mărăşeşti. Ei bine, uşile de acces în liftul imobilului au fost montate greşit. Balamalele se află pe interior şi îngustează calea de acces cu aproape doi centimetri. Din acest motiv căruciorul bolnavei nu poate fi coborât până la parter. În caz de nevoie, femeia nu poate fi transportată nici măcar la spital.
Radu Anchidin ne-a explicat că a cerut firmei care administrează liftul să rezolve problema, dar în zadar.
„Mâncătorul de femei” a scăpat de închisoare
Oana ŞLEMCO
Radu Anchidin a creat două dispozitive care-l ajută să-şi întoarcă mama de pe o parte pe alta şi să o aşeze într-un cărucior fără efort fizic. Operaţiunile pot fi făcute chiar şi de persoane care cântăresc mai puţin de 50 de kilograme.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau