Investiţii aiuritoare plătite din bani publici EXCLUSIV
Dimensiune font:
Mai multe proiecte din Suceava au greşeli în documentaţii demne de un top al ruşinii* la aeroport, proiectantul a uitat de burlanele turnului de control * terenul Liceului cu Program Sportiv nu poate fi omologat fiindcă nu are vestiare şi tribune * Cetatea de Scaun nu are camere de luat vederi, dar are o cabină de duş
Bătaie de joc pe banii oamenilor, aşa pot fi definite o serie de proiecte aflate în derulare la Suceava. Investiţiile nu pot fi finalizate fiindcă documentaţiile au fost făcute anapoda.
Termenul de finalizare a Aeroportului „Ştefan cel Mare” a fost amânat pentru a doua oară în acest an. Aerogara trebuia să fie gata în iulie, însă lucrările vor fi terminate abia la toamnă. Constructorul, firma Tehnic Asist Botoşani, aruncă vina pe proiectant, despre care spune că a uitat să prevadă în proiect lucrări importante precum instalarea conductelor de scurgere a apelor pluviale de pe terasa turnului de control. Nici stabilizarea chimică a terenului de sub pista de decolare nu a fost prinsă în proiect. Proiectantul a prevăzut alta soluţie tehnică pentru stabilizare, una ineficientă, după părerea constructorului. Execuţia lucrărilor de stabilizare a costat un milion de euro şi s-a făcut pe banii constructorului. Firma vrea să-şi recupereze pierderile, fie de la stat, fie de la cei care au lucrat la planşe. Managerul de proiect, Marius Grosu, vede lucrurile altfel. El crede că vina îi aparţine constructorului, care nu a studiat cu atenţie caietul de sarcini şi planşele tehnice, înainte să participe la licitaţie. „Când a licitat trebuia să se uite nu doar pe lista de cantităţi, ci şi pe planşele tehnice şi caietul de sarcini”, a spus Grosu. Cât priveşte corectarea erorilor de proiectare, demersul presupune proceduri birocratice de durată.
Teren UEFA fără tribune şi vestiare
Probleme sunt şi la Liceul cu Program Sportiv. Conducerea şcolii a vrut să construiască un teren de sport la standarde UEFA. Printr-o greşeală de proiectare, a rămas fără vestiare şi tribune. În aceste condiţii nu poate fi omologat. Investiţia este realizată cu fonduri europene, dar conducerea Primăriei Suceava a spus că poate fi modificat. „De proiect ar fi trebuit să se ocupe conducerea şcolii. Nu cred că până la sfârşitul anului mai aveam timp să modificăm ceva”, ne-a declarat Ion Lungu.
Duşuri în Cetatea lui Ştefan cel Mare
Există însă şi proiectanţi extrem de prevăzători. De exemplu, cei care s-au ocupat de lucrările de restaurare a cetăţii domnitorului Ştefan cel Mare s-au gândit la turiştii care ar avea nevoie să facă baie şi au dotat grupurile sanitare cu cabine de duş.
Pe de altă parte, cei care au scris proiectul au uitat să prevadă şi un sistem de supraveghere video. Ca soluţie, a fost sugerată angajarea unui paznic!
Citeşte şi: Iohannis, întâlnire distantă cu sucevenii
Oana ŞLEMCO
Toate aceste proiecte se derulează cu fonduri europene şi guvernamentale, dar şi din sume locale, adică din banii pe care sucevenii îi achită în contul taxelor şi impozitelor. Oamenii se întreabă, pe bună dreptate, de ce trebuie să plătească pentru neglijenţa celor care nu ştiu decât să fie abonaţi la proiecte bănoase şi mai puţin la iniţiative responsabile
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau