Iohannis, întâlnire distantă cu sucevenii FOTO
Dimensiune font:
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, ieri, la ceremonia de acordare a titlului de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava omologului său moldovean, Nicolae Timofti * şeful statului a fost întâmpinat cu bucurie de oameni, care însă au fost ţinuţi la distanţă * mulţi au venit pregătiţi să-i spună ofurile, dar nu au reuşit * oamenii au stat în soare degeaba * Iohannis a apreciat eforturile ţării vecine pentru integrarea în UE şi a promis sprijin
Zeci de susţinători ai preşedintelui României din Suceava şi Botoşani s-au adunat în parcul din vecinătatea Universităţii „Ştefan Cel Mare”, unde Klaus Iohannis s-a întâlnit cu şeful Republicii Moldova, Nicolae Timofti, căruia i-a fost conferit titlul de „Doctor Honoris Causa”. Cei mai mulţi oameni au venit cu speranţa că vor avea ocazia să-i spună lui Iohannis ce au pe suflet. Parte dintre susţinători aveau pancarte sau scrisori pe care voiau să i le dea preşedintelui. „Am probleme cu terenul de sub luciul de apă. Vreau ca preşedintele să trimită Corpul de Control la noi în comună”, ne-a spus o suceveancă.
Din păcate, oamenii nu au avut ocazia nici măcar să se apropie, darămite să discute cu Iohannis. Preşedintele României a ajuns la Universitatea „Ştefan cel Mare” la ora 12.00. A coborât din maşină, fiind întâmpinat de rectorul Valentin Popa şi de ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu. Klaus Iohannis nu a dat mâna cu susţinătorii săi. I-a salutat de la distanţă, după care a intrat în corpul E al
Universităţii.
Chiar şi aşa, oamenii au fost răbdători şi l-au aşteptat timp de trei ore, pe caniculă. Au stat nemişcaţi în faţa corpului de clădire până când preşedintele României şi-a făcut din nou apariţia, după terminarea ceremoniei. Din păcate, nici de această dată nu s-au putut apropia, fiind ţinuţi la distanţă de către jandarmi şi SPP. După încheierea ceremoniei, Iohannis a părăsit campusul universitar, salutându-şi fanii de la distanţă.
România, „marea şansă” a Republicii Moldova
Ceremonia de decernare a titlului „Doctor Honoris Causa” a început în jurul orei 13.00. Locurile din sală au fost ocupate de profesorii universităţii, dar şi de parlamentarii PSD şi PNL. Au fost prezenţi primarul Ion Lungu şi prefectul Constantin Harasim, marele absent fiind preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, despre care se spunea că ar fi bolnav. La prezidiu au stat Klaus Iohannis, Nicolae Timofti, rectorul Valentin Popa şi preşedintele Senatului USV, Liviu Popescu.
În alocuţiunea sa, preşedintele Iohannis a susţinut că „acordarea titlului de Doctor Honoris Causa preşedintelui Timofti de către Universitatea «Ştefan Cel Mare» reprezintă un moment deosebit pentru mediul academic, dar şi pentru relaţia dintre cele două state de limbă română”. În acelaşi timp, el a salutat decizia Senatului USV, care a hotărât în 2013 să-i confere lui Timofti prestigiosul titlu academic, pentru merite deosebite în promovarea parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova, pentru aprofundarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi România, precum şi pentru atenţia pe care o acordă educaţiei şi formării tinerei generaţii. „Sunt onorat de titlu şi mulţumesc comunităţii academice pentru că mi-a acordat această cinste. Avem împreună cu domnul preşedinte o înţelegere deplină asupra situaţiei regionale care mă preocupă în mod deosebit din motivul evident că evenimentele din ultimii doi ani influenţează dezvoltarea Republicii Moldova şi parcursul său european”, a declarat Nicolae Timofti.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus, după întrevederea avută cu omologul său moldovean, că România este „marea şansă” a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi va continua să sprijine aspiraţiile europene ale acestui stat. El este convins că destinul Republici Moldova poate fi împlinit doar prin integrarea în Uniunea Europeană. A atras însă atenţia că Republica Moldova trebuie să facă eforturi susţinute privind procesul de reformare a statului, mai ales în ceea ce priveşte sistemul judiciar şi combaterea corupţiei.
Citeşte şi: Pompierii ard la buzunare patronii inconştienţi
Oana ŞLEMCO
„Vom fi alături de cetăţenii Republicii Moldova oricât de mult efort va trebui să depunem şi oricât va dura. Sunt, totodată, convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune” – preşedintele Klaus Iohannis
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau