IPS Pimen pleacă la CEDO
Dimensiune font:
Membrii Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei (FBOB) se vor adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg * ei au pierdut definitiv şi irevocabil procesul funciar cu statul * cereau retrocedarea a peste 166.000 de hectare de pădure
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul declarat de Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei (FBOB) faţă de decizia Curţii de Apel Cluj care a respins, la rândul său, în urmă cu un an, retrocedarea pădurii revendicate de Fond. Decizia este irevocabilă şi, astfel, seria acestor procese se încheie în România.
Avocatul Vasile Tudor, cel care a reprezentat Fundaţia la instanţă declară că decizia judecătorilor români îi determină pe cei care au pierdut să-şi caute dreptatea la CEDO. „Cel care este înscris în Cartea Funciară ca proprietar este considerat ca simplu administrator. Este inadmisibil. Ar însemna ca toate persoanele fizice şi juridice din Bucovina care au înscris dreptul de proprietate în Cartea Funciară anterior anului 1938 să nu-şi justifice proprietatea pentru că într-o zi va veni statul român şi va spune că a avut doar folosinţa acelui bun, iar statul a fost proprietar”, a declarat avocatul.
13 ani cu ghinion pentru FBOB
Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, nu a vrut să comenteze decizia instanţei de judecată. A spus doar că o va respecta şi o va aplica. Procesul dintre FBOB şi statul român a început în aprilie 2001. În cei 13 ani din momentul înregistrării acţiunii la Tribunalul Suceava şi până pe 27 noiembrie 2014 au fost zeci de termene de judecată. În urma luptelor în instanţă, preoţii nu au ieşit cu mâna goală. Este drept că instanţa nu le-a dat câştig de cauza, dar politicienii, cu care au tot dezbătut subiectul retrocedării în ultimul deceniu, i-au ascultat şi înţeles. Pe vremea când Adrian Năstase era premierul României, unităţile de cult din judeţul Suceava au primit în proprietate, potrivit Legii fondului funciar, câte 30 de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră, suprafaţa totală cu care Biserica Ortodoxă din Bucovina a fost pusă în posesie fiind de peste 15.000 de hectare. Acestea se află în proprietatea bisericii şi astăzi.
Cine face parte din FBOB
Poate vă întrebaţi cine sunt cei care au cerut de la stat peste o treime din suprafaţa împădurită a judeţului Suceava. FBOB a fost înfiinţată ca o structură particulară. Iniţial organizaţia nu era subordonată Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, chiar dacă în fruntea acestea se afla IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei. Din structură fac parte preoţi şi mireni deopotrivă. În urmă cu trei ani, membrii FBOB au schimbat statutul organizaţiei şi au spus că structura aparţine Arhiepiscopiei, încercând să convingă instanţa că pădurea nu va ajunge pe mâna unor privaţi, ci va ajunge în curtea bisericii. Chiar şi aşa, preoţii nu şi-au atins scopul. Ei nu doar că au pierdut procesul, dar Fondului i s-a impus şi plata unei sume de bani consistente. Mai exact, magistraţii i-au obligat pe reprezentanţii Bisericii din Bucovina la plata unei sume de aproximativ 300.000 de lei care reprezintă cheltuielile de judecată proprii, precum şi ale celorlalte părţi în proces, după cum se arată în motivarea instanţei.
Oana ŞLEMCO
În noiembrie 2004, printr-o Ordonanţă de Urgenţă emisă de Guvern, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fost împroprietărită cu 90.000 de hectare de pădure, dar legea de aprobare a acestei ordonanţe a fost considerată neconstituţională, iar pădurea a fost luată înapoi de stat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau