ISJ așteaptă note mai mari la examenele naționale, în special în mediul rural!
Dimensiune font:
* la ultimele două simulări, s-a întregistrat un progres al elevilor din mediul rural, atât la Limba română (+6,42%), cât și la Matematică (+17,63%) * și la simulările la Bacalaureat s-a înregistrat un progres semnificativ al notelor obținute * anul acesta, peste 8.000 de elevi din clasa a VIII-a vor susține examenul scris la Limba și literatura română și la Matematică, iar la Bacalaureat sunt așteptați 5.800 de elevi
Peste puțină vreme vor începe examenele naționale, motiv pentru care Inspectoratul Școlar Județean Iași a efectuat, în această perioadă, mai multe controale la nivelul unităților școlare. Înreaga activitatea a fost evaluată pe baza simulărilor organizate pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Anul acesta, un număr de peste 8.000 de elevi din clasa a VIII-a vor susține examenul scris la Limba și literatura română și la Matematică, iar la Bacalaureat, numărul estimat de candidați este de 5.800. „Au fost organizate două simulări ale Evaluării Naționale, în luna februarie 2021 la nivel judetean și în aprilie 2021, la nivel național. Pe baza rezultatelor obținute de elevi, inspectorii școlari au luat măsuri atât în ceea ce privește organizarea acestor examene, cât și pregătirea candidaților pentru a obține note cât mai mari. În primă fază, la ambele simulări, prezența elevilor a fost foarte bună, de peste 92%”, a transmis ISJ Iași, într-un raport.
Profesorii au întregistrat un progres al elevilor din mediul rural, atât la Limba română, cât și la Matematică. La Limba română, progresul este apreciat la +6,42%. La Matematică, diferența între notele egale sau mai mari ca 5, între simularea din ianuarie 2022 și cea din aprilie 2022, este de 17,63%. „Chiar și în acest context, însă, rata județeană de promovare a ambelor discipline se situează, în acest moment, sub media națională de 70.53% la Șimba și literatura română și de 60.58% la Matematică. Analiza tranșelor de note egale sau mai mari decât 5, obținute pe discipline de examen la nivel județean, scoate în evidență o distribuție relativ echilibrată a tranșelor de note situate între 5.00 și 8.99 la disciplina Limba și literatura română, în timp ce la Matematică se constată o pondere ridicată a notelor din intervalul 5.00-5.99”, se mai arată în raport.
În ceea ce privește examenul de Bacalaureat, la simularea organizată în perioada 25 - 27 ianuarie 2022, 87.32% din totalul elevilor au participat la toate cele trei probe scrise, în timp ce la simularea din perioada 28 - 30 martie 2022 au fost prezenți 80.41% din totalul elevilor. „În contextul unei analize comparative a rezultatelor obținute pe probe de examen, se remarcă un progres semnificativ al notelor obținute la simularea Bacalaureatului din luna martie 2022 față de luna ianuarie 2022”.
Mii de profesori implicați
În Evaluarea Națională 2022 vor fi implicate peste 1.500 cadre didactice, în calitate de profesori evaluatori, profesori asistenți, membri în comisiile de examen sau de evaluare. Examenul de Evaluare Naționala se va desfășura la Iași în cadrul a 170 de școli, dintre care 54 în mediul urban și 116 în mediul rural. De asemenea, ISJ Iași a transmis că la nivelul județului vor fi organizate cinci centre zonale de evaluare pentru lucrările scrise provenite din alt județ, constituite la Colegiul National ,,Mihai Eminescu”(2 centre), Școala Gimnazială „Ion Creangă” - structura Școala Gimnazială ,,Petru Poni” (2 centre) și la Colegiul Național Iași (1 centru). „În contextul celor două simulări, ISJ Iași a organizat o serie de inspecții tematice cu scopul de a monitoriza desfășurarea probelor și, totodată, pentru a identifica eventualele situații ce necesită remediere: existenta deciziei la nivelul școlii privind componență comisiei de organizare a simulării examenului de Bacalaureat, asigurarea monitorizării audio-video a sălilor de examen și a altor spații (multiplicare subiecte, primire teze), asigurarea supravegherii elevilor, funcționalitatea conexiunii la internet”, a mai transmis ISJ Iași.
În ceea ce privește examenul de Bacalaureat, la nivelul județului, vor fi organizate 48 de centre pentru evaluarea competențelor lingvistice și digitale. Pentru desfășurarea probelor scrise sunt prevăzute 19 centre de examen, dintre care 15 în municipiul Iași, două în Pașcani, unul în Târgu Frumos și unul în orașul Hârlău. Evaluarea lucrarilor scrise din alte judete va avea loc în trei centre de evaluare, organizate la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Colegiul Tehnic „Ion Holban” și la Liceul Teoretic „Miron Costin” din Iași. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau