Izolaţi ca nişte cârtiţe pe motive etnice EXCLUSIV / FOTO
Dimensiune font:
Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni a fost sancţionată, anul trecut, de către Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării pentru segregarea elevilor de etnie rromă * unitatea de învăţământ are două clase a V-a, iar copiii de etnie rromă au fost grupaţi într-una dintre acestea * în plus, ei învaţă într-o sală mică şi întunecoasă de la demisol
Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni a primit, anul trecut, un avertisment din partea Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării pentru segregarea copiilor de etnie rromă pe clase. Consiliul a fost sesizat de reprezentanţii Asociaţiei Consultanţilor în Dezvoltare Comunitară (ACDC). Situaţia persistă de mai mulţi ani, susţine preşedintele Asociaţiei, Vasile Gafiuc. „Copiii au fost dezavantajaţi şi din punctul de vedere al actului educaţional, pentru că învăţau la demisolul şcolii, într-un spaţiu mic şi întunecos”, a declarat Vasile Gafiuc, preşedintele Asociaţiei ACDC.
Care sunt explicaţiile
Unitatea de învăţământ are două clase a V-a. Într-una învaţă 16 elevi, dintre care şase sunt de etnie rromă. Au fost nouă elevi de etnie, însă trei au abandonat şcoala. În cealaltă clasa de a V-a sunt 27 de elevi şi niciunul de etnie rromă. Elevii rromi învaţă într-o sală de clasă mică, aflată la demisolul clădirii, unde lumina naturală pătrunde greu. Noul director al unităţii de învăţământ susţine că nu ar fi vorba despre discriminare. Conducerea şcolii ar fi respectat dorinţele părinţilor. „Doi dintre copii sunt fraţi, iar ceilalţi sunt verişori. Părinţii au vrut să-i înscrie în aceeaşi clasă”, ne-a spus Ovidiu Moroşanu, directorul şcolii.
Cât priveşte sala de clasă în care învaţă cei 16 copii, directorul spune că nu a existat alternativă. Clasa este mică pentru că şi copiii din clasa a V-a B sunt puţini. În plus, la demisol mai învaţă o clasă de a VIII-a. Cealaltă clasă de a V-a îşi desfăşoară activitatea la primul etaj al şcolii.
„Separarea pe etnie se consideră discriminare”
Conducerea şcolii şi-a prezentat punctul de vedere şi la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării, dar nu a reuşit să convingă pe nimeni. „Separarea pe etnie se consideră discriminare. Chiar dacă apar explicaţii că familia a vrut, directorul trebuia să împartă în mod egal copiii de etnie rromă pe clase, fără să ţină cont de dorinţele părinţilor sau preferinţele profesorilor”, ne-a declarat Gafiuc.
CNCD a cerut Şcolii „Mihail Sadoveanu” să remedieze situaţia până la sfârşitul anului 2017, dar sunt slabe şanse pentru că elevii nu mai vor să se mute. Din păcate, problema segregării există în mai multe unităţi din învăţământ din judeţ. „Am monitorizat 100 de şcoli şi am identificat probleme de segregare în 20 la sută dintre ele”, a mai declarat Vasile Gafiuc. Din această cauză Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării a amendat Inspectoratul Şcolar Judeţean cu 2.000 de lei.
Oana ŞLEMCO
„Separarea pe etnie se consideră discriminare” - Vasile Gafiuc, preşedintele Asociaţiei Consultanţilor în Dezvoltare Comunitară
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau