Judecătoarea cu şpaga în chiloţi vrea dobândă la sporurile încasate!
Dimensiune font:
Judecătorul ieşean cu cea mai mare funcţie pedepsit pentru fapte de corupţie a pornit războiul în instanţă pentru bani. Reamintim că ex-preşedintele Curţii de Apel Georgeta Buliga a fost condamnată la 4 ani şi 6 luni de puşcărie pentru trafic de influenţă şi luare de mită, iar în mai 2012 a fost liberată condiţionat.
Ştia că e sub lupa anchetatorilor
Judecătoarea a primit 8.000 de euro de la nepotul Liviu Popescu, pentru o soluţie favorabilă în procesul de partaj cu fosta nevastă, Valentina. O primă tranşă de şpagă bărbatul a dat-o în primăvara lui 2010, iar anchetatorii au intrat pe fir în urma denunţului făcut de Valentina. Fostului preşedinte al Curţii de Apel i-au fost ascultate telefoanele, ca şi cel al lui Popescu, fiind autorizată şi urmărirea lor prin GPS. Interceptările au dovedit că Georgeta Buliga bănuia că este sub lupa anchetatorilor. Ea spunea, printre altele, „aşa a venit Bucureştiul, de-a… a întors dosarul ăla pe dos şi pe faţă şi ne-a cercetat şi vezi tu că… Mi-e silă, pur şi simplu! Şi colegelor mele la fel! Ştii ceva? Mi-e groază! Peste tot, şi la DNA a reclamat!” Totuşi, în noiembrie 2010, Buliga a mai primit 4.000 de euro de la Popescu. Când i-au bătut procurorii DNA la poartă, ea a scos banii din sertarul cu... chiloţi.
Pentru că trecuse de 55 de ani, Georgeta Buliga a putut obţine liberarea condiţionată în condiţii speciale, la împlinirea unei treimi din pedeapsă.
A primit o căruţă de bani şi mai vrea
Înainte să ajungă în vizorul DNA, Georgeta Buliga, alături de alţi colegi, s-a tot judecat cu Ministerul Justiţiei pentru sporul de risc şi solicitare neuropsihică, de 50% din salariul brut. Spre exemplu, potrivit declaraţiilor de avere, în 2008, din salarii şi sporuri câştigate în instanţă, Buliga a primit 193.023 de lei, în 2009 – 186.647 lei, iar în 2011 – 137.003 lei. De atunci, Buliga n-a mai depus declaraţie, dar se pare că a mai încasat nişte bani. Oricum, Guvernul a eşalonat plata sporurilor restante, care ar trebui să se termine în 2016.
Acum, ex-preşedintele Curţii de Apel a dat în judecată instanţa, dar şi Ministerul Justiţiei. Georgeta Buliga cere plata unei dobânzi la sporuri. „Plata cu întârziere a drepturilor de natură salarială oferă salariatului dreptul la despăgubiri constând în dobânda legală. Apreciez că sunt îndreptăţită la plata dobânzii legale atât pentru sumele neachitate în prezent, cât şi pentru sumele achitate în anii 2012, 2013, 2014”, le-a spus fostul magistrat judecătorilor Tribunalului. Deocamdată, procesul se află în etapa preliminară prevăzută de noul Cod de procedură civilă. Ştefana CZELLER
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau