La Perla Invest, insolvenţa vine cu telegondola
Dimensiune font:
Societatea care administrează infrastructura turistică a oraşului Piatra Neamţ trece printr-o perioadă mai dificilă * unul dintre creditori a depus la Tribunal o cerere prin care solicită intrarea în insolvenţă * Perla Invest are un credit în valoare de 40 milioane de lei contractat de la Alpha Bank în 2007, bani destinaţi amenajării telegondolei * conducerea băncii a solicitat o întâlnire cu reprezentanţii societăţii
Una dintre cele mai mari firme ale administraţiei locale, Perla Invest, are mari greutăţi financiare. Totul a pornit de la un credit de 40 de milioane de lei contractat la Alpha Bank în 2007. Conducerea băncii a cerut să aibă o discuţie cu şefii municipalităţii, cerere onorată de Dragoş Chitic, primarul interimar al municipiului Piatra Neamţ, Cătălin Goldan, managerul Perla Invest şi Bogdan Puşcaşu, city managerul municipiului.
Potrivit autorităţilor pietrene, Perla Invest nu a intrat încă în procedura de insolvenţă. Se va stabili un termen în instanţă pentru stingerea datoriei, în valoare de 60.000 de lei, sumă care poate fi achitată ori se poate face o eşalonare care poate duce la retragerea solicitării de insolvenţă. „Am dat asigurări că vom încerca să evităm insolvenţa. Am considerat că trebuie să fiu şi eu prezent la această întâlnire, ca reprezentat al primăriei care este garant la creditul luat de Perla Invest. Sper să găsim o soluţie pentru a evita insolvenţa. În acelaşi timp, se pare că singura soluţie viabilă în acest moment, este ca primăria să preia creditul de la Perla Invest, care nu reuşeşte să acopere ratele şi dobânzile din activitatea curentă”, a spus primarul Dragoş Chitic. O încercare de preluare a creditului s-a făcut şi în anii trecuţi.
Preluarea creditului de către primărie ar salva societatea
Consiliul Local a aprobat, de principiu, preluarea de către municipiul Piatra Neamţ, în dubla calitate actuală de garant în raport cu banca şi de acţionar unic al societăţii Perla Invest, a contractului de credit încheiat cu Alpha Bank, sub rezerva obţinerii avizului Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi a acordului expres al băncii. „Nu s-a obţinut avizul de la Ministerul Finanţelor, pentru că se depăşea gradul de îndatorare. Soluţia este extinderea termenului de rambursare pentru creditele primăriei, în special cele două de la BCR ( însumând 210 milioane de lei, cu data scadentă în 2025 respectiv 2027 – n.r.). O extindere cu cinci ani a celor două credite poate face loc şi creditului pe care Perla Invest îl are la Alpha Bank, în sensul că preluând acest credit nu vom depăşi gradul de îndatorare de 30% specificat de legislaţie. Vom avea o discuţie cu reprezentanţii BCR , să vedem care este punctul lor de vedere şi în ce măsură se poate face acest lucru”, a declarat primarul. Potrivit oficialului pietrean, preluarea creditului de la Perla Invest, nu ar afecta funcţionarea şi bugetul Primăriei, iar societatea ar putea fi salvată. Rata şi dobânda lunară se ridică la 220.000 de lei. Societatea s-ar putea redresa finaciar şi atunci când va avea profit va putea achita redevenţa la primăre, redevenţă care se poate duce pentru achitarea creditului. Perla Invest are soluţii de rentabilizare prin scoaterea la licitaţie a spaţiilor pe care le deţine, încasarea de chirii, creşterea activităţii turistice (pârtia de schi, ştrandul, telegondola), care să asigure suficiente venituri pentru ca societatea să fie profitabilă.
Cine este urmasul lui Constantin Apostol
Ingrid CIOFOAIA
„A fost o discuţie constructivă, am discutat fiecare soluţie în parte, dar ceea ce se conturează este obţinerea de către primărie a prelungirii duratei de rambursare a creditelor pe care le avem, pentru a putea introduce şi creditul de la Perla Invest”- Dragoş Chitic, primarul interimar al municipiului Piatra Neamţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau