La Ţuţora a fost dată în folosinţă prima casă de tip familial destinată copiilor cu nevoi speciale din judeţul Iaşi

casa de la tutora 1
casa de la tutora 2
casa de la tutora 3

Dimensiune font:

| 20-03-2024 09:55

În prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, a autorităţilor locale şi a reprezentanţilor Fundaţiei Hope and Homes for Children, în comuna Țuțora a fost inaugurată marţi prima locuință de tip familial destinată copiilor cu nevoi speciale proveniți din centrele de plasament din judeţul Iaşi. Investiţia, în valoare de 260.000 de euro, a fost finanţată exclusiv de Asociația Umanitară Tester Grup. „Consiliul Judeţean Iaşi doreşte să ofere o viaţă mai bună pentru toţii copiii comunităţii noastre, care sub o formă sau alta astăzi se găsesc sub o formă de protecţie socială. Aici, la Ţuţora, în această casă construită de cei de la Fundaţia Hope and Homes for Children, cu sprijinul Asociației Umanitare Tester Grup, 12 copii vor simţi ce înseamnă cu adevărat cuvântul acasă. Ei nu sunt copii cu dizabilităţi, ci sunt copiii speciali ai comunităţii noastre, fac parte dintre noi, şi de aceea trebuie să le oferim condiţii de viaţă cât mai bune”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, care a precizat că în acest an, instituţia pe care o conduce a alocat nu mai puţin de 41 de milioane de lei pentru investiţiile în domeniul protecţiei copilului.

Investiţia, posibilă datorită sprijinului autorităţilor locale şi a unor finanţatori privaţi

La rândul său, preşedintele Fundaţiei Hope and Homes for Children , Ştefan Dărăbuş, a mulţumit autorităţilor locale şi Asociației Tester Grup pentru sprijinul acordat în implementarea acestui proiect. Împreună cu colegii de la Direcția Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului am căutat primării care să fie dispuse să ne pună la dispoziţie un teren pentru construcţia acestui aşezământ în condiţiile în care noi reuşiserăm să găsim resursele financiare necesare pentru implementarea acestui proiect cu sprijinul Asociației Tester Grup, care a finanţat în totalitate construcţia acestei case. Am ajuns la Ţuţora, unde am primit întregul sprijin din partea autorităţilor locale pentru ridicarea unei case destinate copiilor cu nevoi speciale”, a precizat Ştefan Dărăbuş, preşedintele Fundaţiei Hope and Homes for Children.

Casa în care vor locui copiii cu nevoi speciale, construită în cel mai tânăr cartier al comunei  

Primarul comunei Ţuţora, Cristinel Albu, a menţionat că zona în care a fost construită casa de tip familial destinată copiilor cu nevoi speciale se află în plină expansiune, aici urmând să fie construite în perioada următoare mai multe locuinţe pentru familiile cu venituri reduse, o creşă şi un parc de joacă pentru copii.  „Ideea construirii unei astfel de căsuţe a venit la solicitarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, fiind, pentru mine, în mod special, o chestiune de suflet, pentru că am trecut prin mai multe centre de plasament şi am fost mişcat de ceea ce am văzut acolo. De aceea, mi-am spus că dacă voi avea vreodată posibilitatea să fac ceva pentru aceşti copii o voi face. Terenul, cu o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, se află pe raza satului Ţuţora, unde noi dezvoltăm un cartier al tineretului, i-am spus noi, unde pe lângă această casă de tip familial pentru copii vor mai fi construite cinci duplexuri pentru familiile cu venituri reduse şi mai multe loturi pentru ridicarea de casă, plus o creşă, un centru de zi şi un loc de joacă pentru copii”, a declarat Cristinel Albu, primarul comunei Ţuţora. Terenul pe care a fost construită casa a fost pus la dispoziție de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, în parteneriat cu CJ și Primăria Țuțora.

Toate centrele de plasament de „tip clasic” din judeţul Iaşi vor fi închise

Directorul Direcţiei General de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, Ion Florin, a anunţat, la rândul său, că toate centrele de plasament care încă îşi desfăşoară activitatea în judeţul Iaşi urmează să fie închise, beneficiarii acestora urmând să fie relocaţi în case de tip familial, aşa cum prevede Directiva Uniunii Europene privind Protecţia Drepturilor Copilului.„Această primă căsuţă de tip familial pentru copiii din centrele de plasament face parte din planul  de închidere a Centrului Ion Holban, un centru de tip clasic. În total, la final, 36 de copii vor locui în astfel de căsuţe de tip familal. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului are 8 proiecte cu finanţare nerambursabilă pentru construirea unui număr de 24 de astfel de căsuţe de tip familial în judeţul Iaşi. Toate centrele de plasament de tip clasic din judeţ vor fi închise până în luna iulie sau cel mai târziu august 2024”, a afirmat Ion Florin, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi. În prezent, fundația mare are în construție două astfel de case, la Aroneanu și Miroslava. La momentul festiv au fost prezenți și cei 12 copii care vor locui în noua casă.  Fericirea de pe chipul lor era greu de descris în cuvinte, ei bucurându-se cu adevărat de noile condiții. „Asta este camera mea așa-i că este frumoasă?”, ne-a întrebat Marius, dintr-o suflare, apoi a povestit despre pasiunile sale – fotbalul, desenul și școala, unde are mulți prieteni, la fel ca și Iulian, un pistruiat care a cucerit inimile invitaților. „Vă amintiți de mine, am cântat la Ateneu”, a spus Iulian, în timp ce îl trăgea de mânecă pe Costel Alexe, șeful CJ, care i-a promis că va fi mereu alături de el, la fel ca și de ceilalți copii cu care soarta nu a fost prea blândă. Centrul de la Țuțora va fi coordonat de Lucian Iulian Părpăuță, de la DGASPC Iași. Copiii care pot merge la școală vor fi integrați în unitatea de învățământ din Țuțora, iar cei cu nevoi speciale vor lucra zilnic la Colegiul „Ion Holban”, unde vor fi transportați prin grija celor de la DGASPC.

Maura ANGHEL, Edi MACRI

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

La Iași, tradiționalul Pelerinaj de Florii va începe astăzi, de la ora 15, la Biserica Bărboi
27/04/2024 10:26

Purtătorul de cuvant al arhiepiscopiei Iasului, Lucian Apopei, a precizat că cei 60 de slujitori ai sfintelor altare vor străbate, ca si in anii precedenti, traseul Biserica „Sfintii Petru si Pavel” – ...

BCU Iași: Stagiu de formare profesională în Oslo și activități de mentorat pentru angajați
27/04/2024 10:09

În luna aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) au derulat activităti cu profil international prevăzute ...

BCU Iași încheie lucrările și activitățile prevăzute în proiectul RO-CULTURA
27/04/2024 09:57

Luni, 29 aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) ii invită la Palatul Fundatiei Universitare „Regele Fer ...

Numărul autorizațiilor de construire, în creștere la Iași
27/04/2024 09:48

În luna februarie, in judetul Iasi s-au eliberat 161 autorizatii de construire pentru clădiri rezidentiale, cu 75,0% mai mult comparativ cu luna anterioară si cu 10,3% mai multe fată de luna corespun ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei