Lansarea proiectului Aplicarea Instrumentului de Politici și Management
Dimensiune font:
Astăzi, a avut loc lansarea proiectului Aplicarea Instrumentului de Politici și Management (PMI) la Piatra Neamţ, unitate pilot * proiectul încurajează valoarea adăugată în activitatea administrațiilor publice, îmbunătățirea bunei guvernanțe și stimularea democrației la nivel local în România
De acest proiect vor beneficia cinci localităţi cu caracteristici diferite care pun în aplicare toate etapele modelului PMI (evaluare ex-ante, formare, competențe la locul de muncă, asistență, evaluare ex-post). Este vorba despre Piatra Neamţ, Sector 3 Bucureşti, Satu-Mare, Medgidia, Prundeni, judeţul Vâlcea. La conferinţa de presă au participat Mark van Dam, expert din partea Guvernului Olandei, finanţatorul proiectului PMI în România, Roxana Damian, reprezentantul firmei de consultanţă BMC, Marian Florea, preşedintele Asociaţiei Administratorilor Publici din România şi Bogdan Puşcaşu, city managerul municipiului Piatra Neamţ, vicepreşedinte al Asociaţiei Administratorilor Publici din România. „Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de doi ani, în colaborare cu, Guvernul Olandei. Noi venim în acest proiect cu studii de caz- implementarea proiectelor locale prin intermediul zonei metropolitane Piatra Neamţ. Cu alte cuvinte, încercăm ca proiectele pe care le avem, să le punem de acord şi să le sincronizăm cu strategia de dezvoltare la care lucrăm acum. Acest proiect vine în continuarea altuia din anii 2007- Agenda 21-, finanţat de UE, prin care 21 de unităţi administrative teritoriale erau sprijinite să-şi pună la punct strategia de dezvoltare locală. Printre acestea s-a numărat şi Piatra Neamţ, iar asta a contat mult”, a spus Bogdan Puşcaşu.
PMI va îmbunătăţi eficienţa şi transparenţa actului de guvernare locală
În urma crizei financiare din anii 1980, care a marcat una din perioadele cu cel mai ridicat șomaj din istoria Olandei, cheltuielile publice în cadrul Țărilor de Jos au solicitat măsuri pentru a atinge o mai mare eficiență. În acest context, instrumente de planificare și control au fost dezvoltate de către Fundația Olandeză PMI. BMC și Ministerul Olandez al Afacerilor Interne au fost o parte dintre partenerii acestei Fundații. „Dacă mă uit la ultimii 25 de ani de implementare a acestui instrument PMI, una dintre realizări este că am făcut o legătură între dorinţele politice existente şi activităţile concrete pe care le realizează muncipalităţile şi, în acelaşi timp, bugetele. Acest lucru a dus, printre altele, la o transparenţă mai mare la nivelul organizaţiei şi pentru cetăţeni. În ultimii ani, din cauza recesiunii economice, multe municipalităţi au fost nevoite să taie din costuri iar acest instrument i-a ajutat. În următoarele luni, vom implementa acest proiect în Piatra Neamţ şi aştept cu nerăbdare să văd cum va funcţiona în alt context”, a declarat Mark van Dam, expert olandez.
Valorea proiectului pentru toate cele cinci localităţi se ridică la 289.00 de euro, finanţându-se, practic, resursele umane din proiect, inclusiv expertiza olandeză. Reprezentanţi ai celor cinci comunităţi pilot au participat la un training desfăşurat la Sibiu, la care au fost prezenţi experţi din Olanda.
Ingrid CIOFOAIA
„Dorim ca acest proiect să aibă success şi încercăm să-l extindem, deoarece vorbim de cinci comunităţi pilot din cele 3.500 la nivel naţional” - Marian Florea, preşedintele Asociaţiei Administratorilor Publici din România
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau