Lapte prelucrat tradiţional la Vlăsineşti
Dimensiune font:
O investiţie cu fonduri europene şi cu capital local a dus la construcţia unei fabrici în care prelucrarea laptelui se face în mod tradiţional * unitatea produce multe specialităţi în coşuri de nuiele, pe blat de stejar şi cu maturare pe blat de brad
Fondurile europene accesate prin intermediul Grupului de Acţiune Locală Valea Başeului de Sus au dus la construirea celei de-a treia fabrică de procesare a laptelui din comuna Vlăsineşti. Proiectul, cu valoare totală de 293.811 euro, a beneficiat de o finanţare nerambursabilă de 50% din fonduri europene, cealaltă jumătate fiind contribuţia proprie a beneficiarilor, asociaţii firmei Vlăsie Company.
Specialităţi ca la mama acasă
Constantin Aniculăesă este administratorul uneia dintre puţinele fabrici din România în care prelucrarea laptelui se face tradiţional. „Am deschis în data de 1 noiembrie 2014 şi acum procesăm 4.000 de lapte pe zi. Impactul pe piaţă a fost bun. Într-o fabrică la standarde europene prelucrăm laptele aşa cum se făcea pe vremea bunicilor”, a declarat Constantin Aniculăesă. În fabrica din Vlăsineşti tradiţia şi inovaţia merg mână în mână. Laptele este ţinut în tancuri de răcire ultra-moderne, dar este procesat în coşuri din nuiele, amestecat cu o paletă din lemn, prelucrat pe masă cu blat din stejar. Produsele obţinute sunt maturate pe rafturi din lemn de brad în cameră frigorifică unde este reglată umiditatea şi temperatura.
Caşcaval Dalia sau Rucăr, specialităţi cu chimen şi cimbru, mozzarella, rulade cu şuncă, urdă, piper sau boia de ardei, smântână şi unt la cutii de 15 kilograme sunt produsele fabricate la Vlăsie Company. Produsele stau la maturat minimum 21 de zile. Bunătăţile de la Vlăsineşti au ajuns deja în hipermarketuri.
Citeşte şi: Ajutaţi-l pe Andrei să meargă la facultate!
Bunătăţi şi de la Săveni
Fabrica de lapte Vlăsie Company s-a asociat cu alţi opt mici producători din regiune şi vrea să înregistreze Caşcavalul de Săveni ca produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP). „Totul pleacă de la floră, de la hrana animalelor şi laptele folosit. Nu te poţi duce în Maramureş sau Muntenia şi să iasă Caşcaval de Săveni”, a concluzionat Aniculăesă. Caşcavalul de Săveni este un produs cunoscut în multe regiuni din România şi acum antreprenorii locali vor să profite de pe urma tradiţiei şi să înregistreze această denumire.
Alina CALINIUC
Vlăsie Company deţine o fabrică de procesare tradiţională a laptelui, finanţată în proporţie de 50% cu fonduri europene, 50% cu capital local, a creat 8 locuri de muncă permanente, foloseşte lapte de la fermierii din comuna Vlăsineşti şi din localităţile limitrofe.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau