Liber la comerţ cu produse agricole prin Vama Stânca
Dimensiune font:
Punctul îndeplineşte cerinţele Schengen pentru importurile şi exporturile de produse agricole şi industriale de mărfuri * în momentul de faţă, acestea se pot face doar prin birourile vamale de la Sculeni sau Albiţa * agenţii economici ce fac operaţiuni de import-export vor face economii mari cu transportul
Potrivit autorităţilor centrale, 23 martie este data la care se estimează deschiderea traficului comercial prin Vama Stânca, inaugurare cu efecte imediate în economia judeţului Botoşani. Senatorul Doina Federovici (PSD) a primit răspuns de la Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor cu privire la deschiderea Vămii Stânca-Costeşti pentru comerţul extern de produse alimentare. „Au fost delegate trei persoane din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani pentru asigurarea controlului oficial de frontieră al produselor alimentare de origine non-animală şi al furajelor. Au fost instruite deja”, se arată în răspunsul trimis Doinei Federovici de către Csitak-Nagy Laszlo, vicepreşedinte al ANSVSA.
Dotările din punctul vamal
Până acum s-a asigurat conexiunea la Internet, precum şi linia telefonică, s-a demarat procedura de achiziţie a echipamentelor IT, s-au achiziţionat ştampile oficiale pentru Punctul de Intrare Stânca-Costeşti, s-a solicitat Direcţiei Generale Regionale Finanţe Publice Iaşi punerea la dispoziţie a două spaţii cu titlu gratuit, în Punctul de trecere a frontierei Stânca-Costeşti. „Înfiinţarea punctului de intrare destinat controalelor sanitar-veterinare pentru produse de origine non-animală va facilita activitatea de import-export a agenţilor economici de pe plan local, care îşi vor reduce în mod substanţial distanţele parcurse în acest scop. Taxele vamale încasate la bugetul de stat vor fi substanţiale. Dată fiind situaţia economică a judeţului, cu un accentuat profil agricol, care nu este una dintre cele mai bune din ţară, este cu atât mai importantă facilitarea schimburilor comerciale cu ţările vecine”, a declarat Doina Federovici.
Mariana Ţerbea, director al Direcţiei Comerţ, Import-Export, Posturi de Inspecţie la Frontieră de la ANSVSA, a vizitat Vama Stânca şi a preluat spaţiile unde-şi vor desfăşura activitatea personalul. „Sunt câţiva ani de când se încearcă redeschiderea controlului sanitar-veterinar la Stânca- Costeşti. Sunt convins că botoşănenii care fac export de mărfuri către Republica Moldova vor primi această veste cu mare bucurie. Reducerea costurilor de transport va fi substanţială”, a declarat prefectul Costică Macaleţi. Conform numeroaselor solicitări venite din partea agenţilor economici ce efectuează operaţiuni de import/export cu produse agricole şi industriale, transporturile vor putea fi scurtate cu aproape 400 de kilometri. În momentul de faţă acestea se pot face doar prin birourile vamale de la Sculeni sau Albiţa.
Cheltuieli mai mici
Biroul vamal de frontieră Stânca-Costeşti din judeţul Botoşani, aflat la graniţa cu Republica Moldova, este construit în conformitate cu cerinţele Schengen, spaţiile şi aparatura de scanare din dotare făcând posibilă activitatea de import-export şi efectuarea unui control de frontieră riguros. A fost inclus pe lista punctelor de intrare-punct de control la frontieră prin care se derulează operaţiuni de import şi tranzit de produse alimentare de origine nonanimală- în care sunt organizate controale sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Deschiderea acestui punct fitosanitar în Vama Stânca dă liber la tranzitul internaţional de cereale, de legume şi fructe prin judeţ. Botoşaniul poate fi un punct important pentru importatorii şi exportatorii de cereale, legume şi fructe care au afaceri cu Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă şi toate ţările din Est.
Alina CALINIUC
„Numeroşi agenţi economici au solicitat efectuarea de operaţiuni de import-export prin biroul vamal de frontieră Stânca-Costeşti” - senatorul Doina Federovici
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau