Licitaţie cu dedicaţie dejucată de o firmă de construcţii
Dimensiune font:
Una din cele mai cunoscute firme de construcţii pe plan local şi naţional a sesizat ilegalităţi în cadrul unui contract de asfaltare a drumurilor judeţene * un contract de 1,2 milioane de lei a fost atribuit, la începutul acestei săptămâni, firmei Viarom Construct SA Bucureşti, după ce aceeaşi firmă a descoperit o serie de nereguli în contractul de atribuire * reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi, responsabili de întocmirea documentaţiei, nu au putut fi contactaţi
Un posibil contract cu dedicaţie, în valoare de 1,2 milioane de lei, pregătit de Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi a fost dejucat de o firmă bucureşteană. Licitaţia prevedea lucrări de îmbrăcăminţi bituminoase pe drumurile judeţene din primele două loturi, respectiv DJ 248C Mogoşeşti – intersecţie cu DJ 248 şi DJ 280C între DN28-Banu-Dumeşti. Pentru această licitaţie, în luna mai, s-au înscris cinci firme, fiind vorba de SC Viarom Construct SA Bucureşti, SC Conest SA Iaşi, SC Enviro Construct SRL Iaşi, SC Con-Ted Company Ciurea şi SC Eky Sam SRL Târgu Frumos. Culmea, dintre cele cinci, singura care a observat şi contestat o serie de ilegalităţi în documentaţia de atribuire a fost firma bucureşteană, care, mai apoi, a câştigat contractul, după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor le-a dat dreptate. „Se impune revizuirea documentaţiei de atribuire pentru că în acest fel se elimină efectul descurajator pe care îl au clauzele examinate asupra potenţialilor ofertanţi în a participa la licitaţie, respectiv se dă eficienţă principiului concurenţei reale. Interesul legiuitorului şi al oricărei autorităţi contractante trebuie să fie acela ca la procedură să participe cât mai mulţi operatori economici, dintre ofertele cărora să fie aleasă cea care răspunde mai bine necesităţilor autorităţii”, explică reprezentanţii Viarom Construct SA, firmă cu o cifră de afaceri anuale de peste 180 milioane lei.
Citește și Vulcanizare pe trotuar, pietoni pe carosabil
În contestaţia făcută împotriva documentaţiei de atribuire aferentă procedurii de licitaţie, SC Viarom Construct SA Bucureşti a cerut „să se constate că sunt nelegale prevederile din documentaţia de atribuire, respectiv din modelul de contract, parte integrantă a documentaţiei de atribuire aferentă procedurii de achiziţie, cu privire la condiţionarea respectării termenului de plată de către achizitor, de alocare a fondurilor de la bugetul Consiliului Judeţean Iaşi”. În plus, aceeaşi firmă a sesizat ca fiind nelegale prevederile din documentaţia de atribuire, respectiv din modelul de contract, parte integrantă a documentaţiei de atribuire, cu privire la daunele prestabilite în sarcina executantului în caz de nerespectare a specificaţiilor tehnice, precum şi nerespectarea standardelor de calitate în execuţia lucrărilor. Toate aceste sesizări au fost aduse pe masa CNSC, care, în urma unei analize amănunţite, a dat câştig de cauză firmei bucureştene.
Contract abuziv, cu dedicaţie
Au fost aduse în discuţie şi nereguli legate de rezilierea contractului de către autorităţile contractante, în speţă DJADP Iaşi, în cazul neîndeplinirii obligaţiilor executantului, dar nu şi dreptul acestuia de reziliere în cazul în care DJADP Iaşi nu-şi îndeplineşte obligaţiile contractuale. Altfel spus, s-a încălcat principiul reciprocităţii. În plus, reprezentanţii Viarom Construct SA au constatat un posibil abuz în contract. „Considerăm că daunele stabilite în contract sunt excesiv oneroase, cu atât mai mult cu cât achizitorul poate oricum solicita la plata prejudiciului efectiv suferit din culpa executantului. Mai mult, se crează un evident dezechilibru contractual între obligaţiile ce revin executantului şi achizitorului, în contextul în care doar achizitorul are dreptul de a solicita la plată daune într-un cuantum prestabilit. De asemenea, daunele prestabilite sunt abuzive şi ar putea depăşi cu mult valoare prejudiciului efectiv suferit de achizitor, fapt ce reprezintă o îmbogăţire fără justă cauză din partea părţii contractante ”, se arată în contestaţie.
Întreaga procedură de soluţionare a contestaţiei a durat aproape trei luni, motiv pentru care lucrările vor începe în pragul anotimpului geros, cu riscul de a nu finaliza lucrările în acest an. Reprezentanţii DJADP Iaşi nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere în atribuirea acestui contract.
***
Contractul a fost atribuit ieri, 7 septembrie, după trei luni de contestaţii, firmei Viarom Construct SA, care va începe, în cel mai scurt timp, lucrări de îmbrăcăminţi bituminoase pe drumurile judeţene din Mogoşeşti şi Dumeşti
Vezi și Milioane de euro investite inutil în colectarea deşeurilor din Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau