Liderii corupţiei din Moldova
Dimensiune font:
Bacău şi Neamţ sunt judeţele din Moldova cu cei mai mulţi corupţi, conform unei analize realizate de Societatea Academică din România * statistica arată numărul de condamnări definitive în perioada 2010-2014, pornind de la cazurile instrumentate de procurorii DNA * cele mai multe condamnări sunt la Bacău - 198 * la Neamţ au fost finalizate 71 de procese * cele mai puţine condamnări sunt la Botoşani, doar 11* pe lista corupţilor sunt nume grele, cum ar fi Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, sau fratele acestuia, Lucian Fenechiu, aflaţi acum în Penitenciarul Vaslui
Informaţiile strânse pentru realizarea hărţii au relevat că 56% dintre condamnările făcute în perioada 2010-2014 au vizat primari, 16% viceprimari, 9% consilieri locali, 4% consilieri judeţeni şi 2% preşedinţi de consilii judeţene, potrivit datelor date publicităţii de www.romaniacurata.ro. Restul procentelor vizează deputaţi, senatori, prefecţi şi subprefecţi. „Avem oameni foarte corupţi ca primari, pe care lumea continuă să îi aleagă pentru că oamenii nu au de ales. Am găsit o asociere semnificativă între numărul de condamnări DNA pe judeţ şi participarea la vot. Lumea nu se duce la vot sau se duce din ce în ce mai puţin la vot în judeţele corupte, pentru că percepe că nu are de ales”, a declarat Alina Mungiu Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România.
Ea a spune că, în ciuda declaraţiilor venite de la persoane cu funcţii publice importante, că ar fi trataţi mai aspru decât restul populaţiei, harta a relevat că „ei iau totuşi mai multe pedepse cu suspendare decât pedepse cu executare faţă de simplii muritori”.
Cine sunt greii din harta corupţiei
Potrivit hărţii, la Bacău au fost finalizate 198 procese (în perioada 2010-2014), 72,22% fiind condamnări cu suspendare, în 2,02% dintre cazuri au fost implicate fonduri UE, în 14,14% dintre cazuri condamnaţii lucrau în sectorul public și în 9,6% aveau funcție de conducere. Pe listă apar şi nume grele cum ar fi fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu şi fratele său, Lucian Fenechiu, aflaţi în Penitenciarul Vaslui, Paustin Bălan (Consiliul Judeţean) sau Laurian Iulian Lucaş, fost viceprimar. La Neamţ au fost finalizate 71 procese. În 80,28 % din cazuri au fost condamnări cu suspendare, în 25,35% au fost implicate fonduri UE, în 49,3% dintre cazuri condamnații lucrau în sectorul public și în 39,44% aveau funcție de conducere. Pe listă apar nume important, cum ar fi directorul Autorităţii Naţionale a Vămilor, Constantin Valentin Ghilea, sau procurorul Eugen Radu Ioan.
La Botoşani apar pe listă fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Constantin Conţac, şi fiul său, Lucian, acuzaţi de fraudă. La Iaşi sunt multe persoane din avocatură, cum ar fi Lilieana Cremeniţchi, sau procurorul Ioan Ciofu. La Vaslui, se remarcă fostul subprefect Sergiu Marian, fostul director al Agenţiei de Mediu, Remus Mitrea sau Ionel Daniş, prim-procurorul de la Parchet.
Arestări celebre
Anul trecut alte persoane importante au intrat în atenţia organelor de anchetă. Este vorba despre primarul Bacăului, Romeo Stavarache, care a petrecut luni bune în arest preventiv pentru luare de mită, Constantin Apostol, fostul director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, care a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare tot pentru matrapazlâcuri cu bani sau soţia deputatului Lucian Ciubotaru, Gabriela, pentru şmenuri cu fonduri europene. Viorel Hrebenciuc şi fiul său, Andrei, sunt alte sume sonore care au trecut prin arestul preventiv după ce au fost implicate în dosarul retrocedărilor ilegale. La Neamţ, fostul primar Gheorghe Ştefan a petrecut o jumătate de an în celulă pentru luare de mită.
Umbrărescu este cel mai bine plătit drumar
Maura ANGHEL
Potrivit hărţii, cele mai puţine cazuri sunt la Botoşani (11 condamnări) şi Vaslui (26 de cazuri). La Suceava sunt 36 de condamnări, la Iaşi – 64. Asta nu înseamnă că nu există corupţie, fiind celebre cazurile primarului din Rădăuţi, Aurel Olărean, aflat în arest pentru abuz în funcţie, şi al fostului prefect al Sucevei, Florin Sinescu, ci doar că încă nu au început procesele.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau