Lipsa hainelor şi downshiftingul
Dimensiune font:
Problema cea mai mare a şomerilor este „psihologică”: au o „jenă, pentru că nu au hainele potrivite pentru a semna contracte de muncă” * pentru a se dezvolta, investitorii locali au nevoie de „utilităţi, chestii şi lucruri” * în zone precum Bacău şi Vaslui există corporatişti, dar sunt „în downshifting” * afirmaţiile aparţin ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru
„Downshiftingul” face ravagii în zone precum Bacău şi Vaslui. În acest termen găseşte ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, explicaţia pentru starea investitorilor din zonele amintite, pentru incapacitatea lor de a se dezvolta, odată cu economia locală. Această explicaţie fabuloasă a fost oferită de ministru în cadrul unui recent interviu pentru hotnews.ro.
Downshiftingul este o formă de comportament social în care indivizii trăiesc vieţi simple pentru a scăpa de cursa materialismului obsesiv şi pentru a reduce stresul, munca suplimentară sau consumul psihic, implicate de această cursă. Prin urmare, incapacitatea oamenilor de afaceri din zonele Bacău sau Vaslui de a se dezvolta şi de a pune umărul la dezvoltarea economică şi socială a judeţelor lor nu vine din cauza unor constrângeri exterioare, cum ar fi politicile economice greşite, ci din opţiuni individuale legate de asigurarea unui confort fizic şi psihic.
Citeşte şi
Jumătate dintre angajaţii Vasluiului muncesc în agricultură
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, este de părere că şomerii au o „jenă” vestimentară . „Mergând pe teren, am constatat că una din problemele lor de a semna un contract de muncă era că aveau o jenă. Cu ce să se îmbrace, cu ce să se deplaseze la noul loc de muncă, adică nişte probleme pe care noi le ignorăm”, a spus Pîslaru. El a fost de părere că jena aceasta uneori, la oamenii simpli, este un factor psihologic foarte important. „Contează să se îmbrace cu haine curate când se duc la un loc de muncă. Şi asta este experienţa pe care am avut-o eu. Există un bun-simţ, la nivelul ăsta, pe care cred că-l subestimăm. Am fost în teren. Am fost în Heţea, am fost în Vaslui, Bacău”, a explicat tehnocratul.
Investitorii, „chestiile” şi „lucrurile”
Vorbind despre „un areal care-i mai puţin dezvoltat”, precum judeţul Vasluiul, şi nevoia atragerii investiţiilor, ministru super-şcolit ştie din nou ce este de făcut: „minime facilităţi, gen utilităţi, chestii, lucruri şi-aşa mai departe”. „În acest moment, investitorii, când vin în România - mai ales cei care sunt într-o zonă în care procesul nu e complet automatizat sau robotizat – caută încă bazine de forţă de muncă necalificată sau puţin calificată. Evident, aici trebuie un pachet mai complet. Pe de o parte, trebuie să am nişte minime facilităţi, gen utilităţi, chestii, lucruri şi-aşa mai departe, dar cred că aici nu stăm atât de rău, cam toate autorităţile publice locale au început să fie preocupate de zona asta”, a mai spus Dragoş Pîslaru. Tehnocratul are însă şi o soluţie în cazul în care ar veni investitorii – relocarea personalului calificat: „Pe cei din Iaşi eu i-aş putea aduce, la o adică, la Vaslui, dacă aş crea o joncţiune între Vaslui şi Bacău ca şi placă turnantă pentru o minimă infrastructură”.
Ovidiu IANCU
„Am vorbit, în teren, cu oamenii” – ministrul Dragoş Pîslaru
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau