Liteni şi Dolhasca rămân oraşe
Dimensiune font:
Deşi s-au tot plâns că plătesc taxe de oraş, dar trăiesc ca la ţară, cetăţenii din Dolhasca şi Liteni au decis să rămână orăşeni * referendumurile care au fost organizate duminică pentru ca aşezările să redevină comune nu au putut fi validate, pentru că nu s-au prezentat suficiente persoane la urne
Locuitorii din Liteni şi Dolhasca au fost consultaţi, duminică, cu privire la viitorul statutului aşezărilor. Problemele au început cu ani în urmă, atunci când, tot în baza unei consultări publice, au acceptat să devină orăşeni. S-a întâmplat în 2003. De atunci şi până acum, oamenii din Liteni s-au lămurit cum e viaţa la oraş. În vreme ce unii dintre ei găsesc din statutul de orăşean un semn al progresului, alţii nici nu vor să mai audă. Motivele sunt de ordin financiar. „Comună este mai bine. Plătim mulţi bani la impozite. Drumurile sunt vai de capul lor”, ne-a spus un localnic din Liteni.
La Dolhasca, situaţia este similară. Localitatea a devenit oraş în 2004. De atunci, a ratat fondurile europene pentru zona rurală, dar nici ca oraş nu a putut concura cu municipiile care au avut proiecte mai mari de promovat. „Oraşul presupunea doar o aglomeraţie de 5.000 de locuitori. Celelalte sunt sate aparţinătoare. Deci noi nu avem cartiere, ci sate aparţinătoare”, ne-a declarat Maria Cojocaru, primăriţa oraşului Dolhasca.
Noul Cod Fiscal, picătura care a umplut paharul
Dacă vă întrebaţi de ce abia acum au fost organizate consultările publice, ei bine noul Cod Fiscal a mărit taxele pentru cei care locuiesc la case în mediul urban. „Taxele au crescut şi de şase ori. Oamenii sunt nemulţumiţi”, ne-a declarat Maria Cojocaru. Despre nemulţumirea cetăţenilor cu privire la noile taxe ne-a vorbit şi Tomiţă Onisii, primarul comunei Liteni. El juca fotbal în ziua votului, pe terenul de sport al oraşului. „Am organizat meciul ca să scoatem lumea din case”, ne-a spus Onisii.
Oamenii au ieşit din case, dar prea puţini au ajuns şi la vot. La Liteni, din 7.927 de persoane cu drept de vot înscrise pe listă, 2.275 s-au prezentat, asta înseamnă 28.69%. Dintre ei, 60 şi-au invalidat buletinul de vot, 427 au dorit să rămână orăşeni, iar majoritatea de 1.788 şi-au exprimat dorinţa de a redeveni săteni.
La Dolhasca situaţia este similară. Din 8.798 de persoane înscrise pe listele permanente, 2.146 s-au prezentat la vot. Asta înseamnă o prezenţă de 24,39%. Dintre voturile exprimate, 92 au fost anulate, 399 au fost pentru păstrarea statutului de oraş, iar 1.655 pentru întoarcerea la rangul de comună.
Legea spune că, pentru validarea referendumului, minim 30% din persoanele înscrise pe listele electorale trebuie să se prezinte la vot, iar 25% tot din listele electorale trebuie să se exprime în favoarea unei variante, da sau nu. Aceste condiţii nefiind îndeplinite, referendumurile nu au fost validate.
Oana ŞLEMCO
Atât Liteni, cât şi Dolhasca vor rămâne oraşe.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau