Lucrări în ritm de melc la staţiile de epurare
Dimensiune font:
Conducerea Companiei Judeţene Apa Serv a organizat o sesiune de informare în cadrul proiectului major „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată” în judeţul Neamţ * cea mai mare problemă este la Roman unde lucrările se mişcă foarte greu
Principalul obiectiv al sesiunii a fost prezentarea stadiului derulării lucrărilor în cadrul proiectului major. Au fost prezentate informaţii despre cele şapte contracte de lucrări, ţinta principală a acestora fiind extinderea reţelei de apă şi canalizare la nivelul judeţului, în localităţile Piatra Neamţ, Dumbrava Roşie, Săvineşti, Roznov, Podoleni, Tg. Neamţ, Vânători, Roman, Săbăoani şi Bicaz.
Rău cu rău, dar mai rău e fără rău
O problemă majoră este la stația de epurare Roman, contractant firma Passavant (Germania), unde se înregistrează cele mai mari întârzieri. În ciuda faptului că lucrările sunt monitorizate zilnic și se încearcă tot felul de soluții, lucrurile se mișcă greu, stadiul lucrărilor fiind abia la 16%, iar termenul de finalizare este 1 septembrie 2015. Din păcate, se pare că Apa Serv nu are prea multe pârghii la îndemână pentru a-i constrânge pe cei de la Pasavant să lucreze mai repede. Deși firma a făcut numeroase promisiuni, nu le-a respectat. Cu toate acestea, conducerea Companiei Apa Serv a luat hotărârea să nu rezilieze contractul cu firma germană, motivând că scopul principal este să finalizeze acest contract. „În urma analizei făcute în Consiliul de Administrație, în AGA și la nivelul ședințelor de monitorizare, am considerat că nu este momentul să riscăm contractul, deoarece rezilierea acestuia înseamnă nefinalizarea proiectului CL 6. Atâta timp cât mai există șanse ca firma Passavant să finalizeze contractul până în septembrie 2015, eu nu văd acum un motiv pentru reziliere”, a declarat Cătălin Dughir, director general Apa Serv. Potrivit acestuia, probabil că o astfel de decizie va putea fi luată, dacă este necesar, în momentul în care se va constata că, într-adevăr, nu mai există șanse de finalizare a lucrărilor până la termenul stabilit: „Însă, din punctul meu de vedere, acum nu este momentul de reziliere a contractului, dacă ne dorim să-l finalizăm. Dacă dorim să demonstrăm altceva, atunci îl reziliem, dar asta înseamnă că acea sumă alocată pe CL 6 dispare din finanțarea POS 1, contractul nu se mai face. În cel mai fericit caz, s-ar putea să poată fi transferat pe POS 2, ceea ce înseamnă perioada 2014 -2020, cu riscul ca această sumă să fie luată de la alte investiții”. Directorul general al companiei județene Apa Serv a recunoscut că nu are încredere în promisiunile făcute de Passavant și așteaptă ca la un moment dat să mărească riscul lucrărilor. El a explicat că rezilierea unui contract comportă mai multe aspecte și există posibilitatea ca firma Passavant să blocheze contractul și să nu mai poată fi scos la licitație.
Passavant continuă lucrările
Potrivit specialiștilor, mai există o problemă. Dacă Apa Serv ar rezilia contractul acum, ar trebuie reluată procedura de achiziție pentru un nou contractor, care va avea o anumită perioadă pentru analizarea stadiului lucrărilor și să facă proiecte noi. Cu toate aceste activități consumatoare de timp, în mod sigur contractul nu va mai fi realizat. Din acest motiv, Apa Serv a ales să continue cu Passavant. Apoi, în cazul unei noi licitații, noul constructor va trebui să-și asume lucrările executate de Passavant, lucru pe care nu-l va face, pentru că nimeni nu dă garanții pentru un proiect realizat de altă firmă. Cu alte cuvinte, din cauza acelui termen de 31 decembrie 2015 după care nu se mai pot face rambursări, neexistând prea multe variante, Apa Serv se află în situația de a continua lucrările cu firma germană.
În varianta optimistă, anul viitor se va face o determinare, se va vedea câte lucrări s-au executat, iar restul, cel mai probabil, se va scoate pe POS 2. Varianta pesimistă este să nu se poate trece prin POS 2 și atunci lucrarea va trebui finalizată de Apa Serv.
Ingrid CIOFOAIA
„Cea mai sumbră previziune este ca atunci când vom trage linie la 1 septembrie 2015, eventual să spunem că ne ducem până la 31 decembrie 2015, să avem un procent foarte mic de efectuare a contractului, iar restul să încercăm să-l facem pe POS 2. Există și posibilitatea de a fi penalizați pentru neefectuarea contractului”- Cătălin Dughir, director general Apa Serv Neamț
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau