Lungi liste de aşteptare pentru un loc în azil
Dimensiune font:
Unităţile de asistenţă socială din Vaslui destinate îngrijirii bătrânilor sunt pline * şansele celor care fac coadă în încercarea de a-şi găsi un loc care să-i ferească de o bătrâneţe pe drumuri sunt minime * aproape 100 de vârstnici rămaşi singuri, uitaţi de cei cărora le-au dat viaţă, stau pe lista de aşteptare luni întregi, singura posibilitate să prindă un loc fiind ca alţi asistaţi din centre să moară * mai mult, unii aparţinători vin să ia banii din contul deschis de DGASPC şi-i lasă tot pe cei de la instituţie să se ocupe de înmormântarea bătrânilor
Peste o sută de bătrâni din judeţ oropsiţi de soartă, care nu au familie, nu au locuinţă, nu realizează venituri proprii şi se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio-medicale se află în aşteptarea unui loc în centrele de îngrijire şi asistenţă socială din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui. Din păcate, singura şansă să prindă un loc este ca un beneficiar al centrului să moară. Aşa se face că sunt peste o sută de vârstnici pe lista de aşteptare. Bătrânii se roagă să prindă un loc şi aşteaptă luni bune ca şansa să le surâdă, deşi nici viaţa la centru nu e minunată.
Drumurile de coşmar ale Vasluiului
„Centrele de adulţi au capacitatea depăşită. Toate locurile sunt ocupate şi în prezent avem aproape 100 de solicitări în aşteptare. Cum ieşirea din centru se face pe cale naturală (deces – n.r.), bătrânii au de aşteptat. Mai sunt şi situaţii excepţionale când sunt luaţi înapoi acasă de aparţinători, dar acestea sunt foarte, foarte rare”, ne-a declarat Ionel Armeanu Ştefănică, directorul DGASPC Vaslui.
Bătrâni ajunşi bătaia de joc a copiilor
Ajunşi la vârsta senectuţii, când neputinţa îşi face simţită prezenţa, la vremea când ar trebui să-şi ţină nepoţii în braţe, zeci de bătrâni din judeţ trec prin drame de neînchipuit. După ce au muncit şi au agonisit o viaţă, mulţi dintre ei s-au trezit neajutoraţi, cu casele în grija nepoţilor sau copiilor care, în loc să-i aibă în supraveghere, au vândut tot şi i-au abandonat. Ba mai mult, potrivit directorului DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu Ştefănică, unii aparţinători, după ce au lăsat bătrânii în voia sorţii, vin să le ia banii din contul deschis de cei de la DGASPC şi-i lasă tot pe cei de la instituţie să se ocupe de înmormântare.
„Sunt cazuri în care bătrânii le-au lăsat copiilor sau rudelor casa, cu condiţia de a-i îngriji şi s-au trezit cu totul vândut şi lăsaţi în voia sorţii. Sunt tot mai multe cazuri de genul acesta. Ba mai mult, atunci când mor, noi deschidem un cont şi toţi banii îi tezaurizăm. Şi după ce aparţinătorii n-au venit niciodată în vizită la ei, ani de zile, vin după deces şi se ceartă pe banii din cont, iar de îngropat tot noi îl îngropăm”, a mai declarat Ionel Armeanu Ştefănică.
Deschiderea centrului din Bârlad, rezolvarea unei mari probleme
O problemă ce nu ţine în atribuţiile instituţiei sociale, dar care ar îmbunătăţi situaţia de faţă din judeţ, ar fi deschiderea centrului de persoane vârstnice din Bârlad care ar mai pune la dispoziţie în jur de 100 de locuri. „Îmi pare rău că nu putem rezolva problema cu Centrul pentru Persoane Vârstnice din Bârlad. Din păcate, nu depinde de noi. Nu mai ştiu nimic de acest centru, Primăria de acolo se ocupă. Cum are peste 100 de locuri, dacă s-ar face, s-ar rezolva problema vârstnicilor”, a spus directorul DGAPSC Vaslui.
DGASPC are trei centre pentru vârstnici - unul la Huşi (100 de locuri), unul la Giurcani (aproximativ 40 de locuri) şi unul pentru persoane cu handicap la Pogana (aproximativ 50 de locuri).
Ca să poată fi internat într-un centru, un vârstnic ar trebui să aibă vârsta legală de pensionare, să nu aibă membri de familie sau persoane care îl pot întreţine, să nu aibă casă sau condiţii, să nu realizeze venituri proprii şi să nu se poată gospodări. Pentru un loc la centrul din Pogana este nevoie şi de certificatul de handicap.
Roxana NĂSTASĂ
„Problema mare este faptul că de aceste persoane se ocupă autorităţile judeţene. Ar trebui să se ocupe cele locale, dar primăriile nu au bani”- directorul DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu Ştefănică
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau