Magia nopţilor de Sânziene
Dimensiune font:
Sânzienele, sărbătorite în fiecare an pe 24 iunie, anunţă începutul verii * în vechime, oamenii petreceau în aer liber, în mijlocul naturii * noaptea de Sânziene este considerată magică fiindcă toate forţele nevăzute au cea mai mare putere * pe 24 iunie este celebrată şi Ziua Internaţională a Iei
Sânzienele aduc în fiecare an o sărbătoare a bucuriei, care se suprapune peste ziua în care creştinii ortodocşi prăznuiesc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor şi cu numele Drăgaica. Noaptea premergătoare este considerată una magică. Se crede că Sânzienele, sau zânele bune, cum sunt cunoscute (Rusaliile fiind cele rele) fertilizează câmpurile, dau rod plantelor şi miros florilor. Despre aceste zâne se spune că dansează pe pajişti şi în păduri şi nu trebuie deranjate pentru că altfel se transformă în Rusalii. „În tradiţia populară este o sărbătoare foarte importantă. Nu se lucrează pentru a nu le supăra pe zâne. Se dă şi de pomană, acum fiind Moşii de Sânziene. Înainte se împleteau cununi din flori şi din spice de grâu care se agăţau la porţi, la uşi şi la stâlpi pentru rolul lor protector. Se aruncau şi peste casă pentru a afla cum le va merge în viitor persoanelor care le erau menite”, a spus muzeograful Florentina Buzenschi, de la Piatra Neamţ.
Plante cu puteri sporite
Sânzienele sunt flori galbene sau albe, folosite în medicina populară, care cresc prin păduri, livezi, fâneţe şi pe lângă garduri. Pentru ca puterea tămăduitoare a acestor plante să fie cât mai mare , acestea se culegeau după un adevărat ritual. În popor sunt cunoscute drept iarba Sfântului Ion, care alungă duhurile rele. „Plantele se culegeau în noaptea de Sânziene, iar fetele se tăvăleau prin rouă ca să fie frumoase şi drăgăstoase tot anul. Îşi puneau flori în sân, dar şi sub pernă ca să îşi viseze ursitul. Legendele populare spun că tot acum se culege şi iarba fiarelor, cea căutată de hoţi ca să descuie lacătele”, a mai spus Florentina Buzenschi. Tradiţia populară spune ca Sânzienele ar fi şi nişte zâne frumoase cu păr galben şi rochii de abur care trăiesc prin păduri, cântă şi se prind în horă şi dau puteri plantelor de leac. De aceea, aceasta este ultima zi, şi cea mai bună, de culegere a plantelor vindecătoare. Se spune despre Sânziene că iau glasul cucului, care vesteşte câţi ani mai are omul de trăit. Cucul cânta începând din 25 martie, de la Buna Vestire, şi până în 24 iunie când amuţeşte şi pleacă pe munte, se transformă în uliu şi se răzbună pe toate celelalte păsări cântătoare.
Tot acum au loc foarte multe târguri, la Suceava fiind deschise deja de ieri.
Citeşte şi: Tradiţii în cea mai lungă zi a anului
Alina FERENŢ
De Sânziene se sărbătoreşte şi Zilei Universală a Iei, o iniţiativă care a luat naştere în 2013. În această zi, românii sunt invitaţi să poarte splendida bluză a portului popular.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau