Majorare salarială permisă, dar imposibilă
Dimensiune font:
Guvernul le-a dat voie consiliilor locale să crească veniturile angajaţilor din primării cu până la 12%, începând cu 1 august * nimeni nu a spus nimic de bani deocamdată * primăriile din mediul rural sunt prea sărace ca să crească salariile din venituri proprii * cele din mediul urban aşteaptă ca Ministerul de Finanţe să le permită să cheltuiască mai mulţi bani pe lefuri
Primăria Adâncata are 13 angajaţi. Toţi aşteaptă să li se mărească salariile începând cu 1 august, aşa cum a declarat ministrul Rovana Plumb, la începutul acestei luni. Aspectul este explicabil dacă luăm în considerare că, la o vechime de 30 de ani, contabila instituţiei are un salariu net de 1.600 de lei. Colegii ei mai tineri, care au studii superioare, câştigă salariul minim pe economie.
Viorel Cucu, primarul comunei Adâncata, ne-a declarat că şi-ar dori să majoreze lefurile angajaţilor, dar deocamdată nu poate. „Noi nu putem acoperi nici măcar salariile nemajorate până la sfârşitul acestui an. Suntem descoperiţi pe ultimele două luni. Nu avem nici plafon. Ca să majorezi salariile, trebuie să majorezi plafonul”, ne-a declarat Cucu. Plafonul se stabileşte la începutul anului de structurile Ministerului de Finanţe şi este suma maximă pe care o pot cheltui primăriile pentru salarii.
Nici în situaţia majorării plafonului nu există siguranţa creşterii salariilor. „Îmi este atât de greu. Acum am de încheiat un proiect pe canalizare. Am nevoie de co-finanţare. Trebuie să mă împrumut cu 800.000 de lei. Am 8 luni de când încerc să mă împrumut şi nu reuşesc pentru că avem datorii la proiectul «Utilităţi şi Mediu» (derulat la nivel judeţean – n.r.)”, a spus Viorel Cucu.
Salarii mai mari sau investiţii?
Şi Mihăiţă Negură, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, ar vrea să le majoreze salariile angajaţilor. „Salariul unui inginer la urbanism este de 1.000 de lei. Am scos postul la concurs şi nu a venit nimeni”, a spus Negură. El susţine că majorarea salarială este condiţionată de mai mulţi factori. „Ne lipseşte plafonul şi ne lipsesc banii. Dacă nu vom primii bani pentru majorarea de 12%, va trebui să alegem între investiţii şi salarii”, a declarat primarul.
Unde sunt bani, nu e plafon
Pe de altă parte, Primăria Suceava ar avea bani pentru majorări, dar aşteaptă ca Ministerul de Finanţe să aprobe majorarea plafonului. Administraţia locală are 700 de angajaţi. „Avem bani. Am calculat şi impactul. Vom cheltui în plus 1,5 milioane de lei. Problema este că nu avem plafon”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
Creşterea salariilor a sporit cu 25% sumele adunate la bugetul Sucevei din impozitul pe venit
Tot din cauza plafonului mic, nici primăriile Şcheia, Dolhasca şi Siret nu pot să majoreze salariile angajaţilor începând cu 1 august. Primarii au transmis cereri pentru majorarea plafonului la Trezorerie, dar nu au primit niciun răspuns.
Oana ŞLEMCO
„Nu avem nicio şansă să asigurăm majorarea din resurse proprii. Este un an extraordinar de greu pentru Primăria comunei Adâncata” – primarul Viorel Cucu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau