Malurile Siretului se „consolidează” pe un dosar penal
Dimensiune font:
După patru ani, autorităţile constată că lucrările de consolidare la malurile Siretului au fost începute fără avize. Întrucât s-a încălcat legea, împotriva primăriei din comuna Alexandru Ioan Cuza a fost întocmit un dosar penal. În tot acest timp, localnicii de pe malul Siretului se roagă să fie feriţi de potop, iar autorităţile judeţene cer sprijinul... CSAT.
Numărul obstacolelor care împiedică executarea proiectului de consolidare a malurilor Siretului este în creştere. Dacă până în acest moment era cunoscut doar faptul că lucrările au fost sistate din cauza unei parcele de pământ care aparţine unui sătean în cazul căruia s-a cerut exproprierea în regim de urgenţă, astăzi a mai apărut şi un dosar penal, care pune şi mai mult beţe în roate proiectului. Acuzaţiile vin din partea reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Suceava, care susţin că în comuna Alexandru Ioan Cuza s-au făcut, în anul 2010, lucrări fără a se primi avizele necesare. „S-a constatat că pentru acele lucrări nu a existat un aviz dat de la ITRSV Suceava. Deoarece nu s-au respectat condiţiile legale, noi am făcut un denunţ penal”, a declarat Mihai Găşpărel, reprezentant al ITRSV. Potrivit acestuia, nu se poate da un aviz retroactiv pentru lucrările făcute deja, iar până la finalizarea cercetărilor proiectul riscă să fie sistat. Singura posibilitate viabilă pentru a se realiza consolidarea malurilor Siretului este divizarea lucrării pe două paliere. Primul, care să vizeze lucrările făcute deja fără aviz, unde urmează să se efectueze cercetări, iar cel de-al doilea să prevadă realizarea lucrărilor de consolidare exact pe porţiunea de risc major de inundaţii. Blocajul intervine oricum, deoarece Administraţia Bazinală de Apă (ABA) „Siret” nu poate da avizul pentru realizarea lucrărilor decât în totalitate. Într-o astfel de situaţie, autorităţile judeţene se văd silite să ceară avizul pentru începerea acestui proiect în Comitetul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). „Noi am discutat la nivel naţional cu cei de la Inspectoratul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi mi-au sugerat să facem un act către Comitetul Suprem de Apărare a Ţării şi să comunicăm această situaţie. Având un aviz de acolo, putem începe practic lucrările”, a declarat Bogdan Abalaşi, subprefectul Iaşului, aflat ieri la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Instituţii sub lupa autorităţilor
Dat fiind că în ţară inundaţiile fac prăpăd, iar sătenii din Alexandru Ioan Cuza stau cu frica în sân să nu fie luaţi de ape, autorităţile judeţene „intră în forţă” atât în ITRSV, cât şi în ABA „Siret”. „Mă mir totuşi că trebuie să intervină Prefectura pentru a rezolva o problemă care era a ITRSV. Sunt curios dacă v-aţi zbătut să faceţi legislaţia domeniului propriu un pic mai flexibilă. Această problemă este pusă şi pentru Apele Române, care ar fi trebui să îşi îmbunătăţească cadrul legislativ”, a declarat, la rândul său, Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. Acesta a subliniat faptul că aceste două instituţii se ascund în spatele cadrului legal „restrâns” şi nu iau măsuri pentru a soluţiona această problemă de interes major. Mai mult, Adomniţei a punctat faptul că aceste instituţii sunt depăşite de situaţie şi nu se mai poate baza pe o rezolvare a problemei venită din partea acestora.
Prăpăd cu primarul în frunte
Sătul de atâtea amânări şi presat de sătenii care se tem să nu fie luaţi de ape, primarul din comuna Alexandru Ioan Cuza ameninţă că va încerca de unul singur rezolvarea situaţiei. „Dacă până pe 11 august nu se găseşte o soluţie, intru cu 1.000 de oameni şi fac prăpăd acolo. Tai copacii şi ne apucăm de treabă”, a declarat Vasile Baciu, primarul comunei. Potrivit acestuia, în momentul de faţă sunt în pericol de a fi inundate 20 de locuinţe, dar, dacă zona nu va fi ferită de potop, există riscul ca două sate să fie înghiţite de apele Siretului. Anca BURNICHE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau