Mamă către autorităţi: „Fiica mea a venit cu cannabis de la şcoală”
Dimensiune font:
O situaţie neaşteptată s-a produs într-o sală de conferinţe a Prefecturii Iaşi * în timp ce şefii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Iaşi prezentau raportul anual, o mamă care a dorit să rămână anonimă s-a ridicat în picioare şi a le-a povestit autorităţilor prezente cum fiica ei de 16 ani a venit acasă cu droguri primite de la şcoală * reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi au sărit ca arşi, acuzându-l pe părinte că generalizează situaţia * la nivelul judeţului Iaşi, anul trecut, numărul copiilor intoxicaţi cu substanţe psihoactive s-a dublat faţă de 2014
Cifra copiilor care ajung pe paturile Spitalului Clinic de Copii „Sf. Maria” Iaşi intoxicaţi cu substanţe psihoactive se dublează de la un an la altul. În cadrul unei şedinţe organizate de Prefectura Iaşi, pe tema consumului de droguri, o mamă anonimă a ridicat o problemă care a iritat autorităţile responsabile de prevenirea tragediilor provocate de substanţe halucinogene. Femeia a povestit, de faţă cu şefii de la Antidrog, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, cum fiica ei, de doar 16 ani, a venit de la şcoală cu un joint, adică o ţigară de cannabis.
Oripilată de nefericita întâmplare, mama fetei a povestit că a mers imediat la diriginte, apoi a sunat un poliţist cu care se cunoştea, însă nu s-a luat nicio măsură. „Anul trecut, am avut o experienţă deosebit de neplăcută. Fata mea de 16 ani a venit de la şcoală cu o ţigară de cannabis şi a spus că a primit-o de la colegi. Am fost imediat la diriginte, să povestesc ce am păţit. Am sunat apoi un poliţist pe care îl cunoşteam şi mi-a răspuns că nu poate face nimic, că sunt depăşiţi de fenomen. Am făcut demersuri de una singură şi am identificat în şcoală vreo opt persoane care vindeau droguri. Dacă eu, fără resurse şi autoritate, am putut face asta, de ce instituţiile responsabile nu pot?”, a povestit femeia oficialităţilor din sală. Inspectorul şcolar general adjunct, Bogdan Bârzoi, vizibil deranjat de povestea mamei s-a ridicat imediat să-i de-a replica. „Vă rog să nu generalizaţi situaţia. Sunt cazuri izolate şi pe care noi le monitorizăm. În momentul în care aţi depistat problema, era normal să veniţi la noi să o discutăm şi, astfel, vă puneam în temă cu toate măsurile pe care le luăm”, a replicat inspectorul şcolar general adjunct, deşi femeia fusese la diriginte şi sunase la poliţie în acel moment. La rândul său, subprefectul Bogdan Abalaşi i-a propus mamei, mai în glumă, mai în serios, să-i aducă un joint de la şcoală, ca să probeze cele spuse. Această poveste i-a făcut pe cei responsabili de combaterea consumului de droguri să recunoască faptul că, nu au resursele optime pentru prevenirea unor astfel de evenimente.
Cifra copiilor intoxicaţi s-a dublat
Paturile Spitalului Clinic de Copii „Sf. Maria” Iaşi abia mai fac faţă exploziei numărului de copii afectaţi de substanţe psihoactive. În 2015, un număr de 314 de copii au fost intoxicaţi cu substanţe psihoactive, dintre care 129 de copii au consumat droguri de risc şi/sau de mare risc, cum ar fi canabis, marijuana, opiacee, amfetamine, 108 copii au consumat abuziv alcool etilic, iar 77 de copii au ingerat medicaţie psihotropă şi substanţe volatile. Cifrele sunt în creştere faţă de 2014. La Spitalul Clinic „Sf. Spiridon” Iaşi, Unitatea de Primire Urgenţe, a comunicat în anul 2015, un număr de 248 de cazuri de persoane cu abuz de substanţe psihoactive, dintre care 122 persoane au consumat abuziv droguri de risc şi/sau de mare risc şi un număr de 126 de persoane au abuzat de automedicaţie psihotropă.
Tot anul trecut, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi a înregistrat un număr de 1.524 fişe ale persoanelor admise la tratament pentru consum de substanţe, din care 1.229 au primit asistenţă pentru tulburări mintale şi comportamentale determinate de consumul de alcool iar 126 persoane pe fondul consumului se substanţe halucinogene. „Propunerea înfiinţării unei comunităţi terapeutice, pentru completarea lanţului terapeutic al consumatorilor de droguri, s-a soluţionat parţial, prin alocarea de către Consiliul Judeţean Iaşi a spaţiului din fostul Centru de plasament, din comuna Hălăuceşti, judeţul Iaşi. În prezent, împreună cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, s-au purtat negocieri în vederea găsirii unor soluţii viabile pentru deschiderea comunităţi terapeutice”, a arătat comisarul şef Romică Ichim, şeful CRPECA Iaşi.
500.000 LEI
Este valoarea cantităţii de droguri confiscate în 2015, potrivit datelor furnizate de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi
Vezi si Cum a dispărut o pădure de la marginea Iaşului
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau