Mecanismul fraudei pe fonduri europene de la Dobrovăţ EXCLUSIV
Dimensiune font:
Cătălin Iulian Mărtinuş (PSD) este judecat pentru falsuri, dar şi pentru abuz în serviciu * procurorii vorbesc despre o pagubă de 149.310 de lei * primarul era membru fondator la două asociaţii de crescători de animale care au cerut subvenţii cu acte măsluite * procurorii au descoperit tot mecanismul fraudei
Amănunte noi ies la iveală în dosarul primarului din Dobrovăţ, judecat pentru mânării cu fonduri europene. Cătălin Iulian Mărtinuş (PSD) este acuzat de abuz în serviciu, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, complicitate la această infracţiune şi fals intelectual în formă continuată. În boxa acuzaţilor au mai ajuns Gaby Pătlăgică, secretarul Primăriei, consilierul local Aglaia Bănică, Ionel Cîşlaru, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dobrovăţ, Ştefan Ursanu, funcţionar la Centrul Judeţean al APIA.
Potrivit procurorilor, în perioada 2008 - 2009, Mărtinuş a falsificat mai multe documente care au fost depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru subvenţii europene, în numele a două asociaţii unde era membru fondator. „În acelaşi scop, au fost depuse la APIA Iaşi şi două contracte de comodat încheiate de inculpatul Mărtinuş cu preşedinţii celor două asociaţii de crescători de animale, prin care se atribuiau acestora, în folosinţă cu titlu gratuit, o suprafaţă de 322,40 ha din păşunea comunei, fără ca încheierea celor două documente să se fi întemeiat pe vreo hotărâre a Consiliului Local”, au spus procurorii. La rândul lor, Bănică şi Pătlăgică au falsificat acte, Câşlaru le-a depus la APIA, iar Ursanu a primit documente semnate de altcineva decât fermierul titular al celor două cereri.
Sefa unei fundatii a scapat de inchisoare
Nu existau, dar cereau bani!
Procurorii au demontat tot mecanismul fraudei. „În urma verificărilor efectuate a rezultat că la data completării şi depunerii cererii de plată, Asociaţia Crescătorilor de Ovine Dobrovăţ nu deţinea un cod unic de identificare. La data semnării contractului de comodat, Asociaţia Crescătorilor de Ovine Dobrovăţ nu era încă înfiinţată, aceasta fiind înregistrată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţilor aflat la grefa Judecătoriei laşi o lună mai târziu”, se arată în rechizitoriu. La fel au stat lucrurile şi cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine.
Procurorii au luat la puricat şi tabelele cu sătenii proprietari de animale: „Acestea conţin date false, în sensul că persoanele enumerate, deşi erau crescători de animale, nu au aderat niciodată la asociaţie şi nici nu au executat semnăturile din dreptul numelor lor în respectivul tabel, cât şi date inexacte, referitor la numărul de animale deţinute de unii dintre crescătorii de ovine enumeraţi”. Dosarul se va afla pe masa judecătorilor Tribunalului pe 20 noiembrie.
Cristina CZELLER
14 semnături cu probleme au găsit anchetatorii în tabele
* * *
149.310 LEI
Cu această sumă s-a constituit APIA parte civilă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau