Mega-dosarul APIA zace în sertarul procurorilor
Dimensiune font:
După un de circ cu cătuşe şi acuzaţii grave, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu au reuşit să trimită dosarul APIA Suceava în judecată * în iunie 2014, instanţa a decis să-i cerceteze pe Delia Moldoveanu, fostul director adjunct al APIA Suceava, şi pe Gheorghe Benu, directorul APIA Bucureşti, în arest la domiciliu * în scurt timp, această pedeapsă privativă de libertate a fost ridicată tot de instanţă, iar acum cei doi sunt liberi precum păsările cerului * ei sunt acuzaţi de şmenuri cu subvenţii
A trecut un an de zile de când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Suceava şi-au făcut simţită prezenţa în judeţ, după aproape un deceniu de tăcere. În vara anului trecut, procurorii Anticorupţie au deschis dosarul „APIA” şi au încătuşat mai mulţi angajaţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, pentru că ar fi fraudat statul român, acordând subvenţii europene în mod ilegal. Printre cei ale căror mâini au fost „înnobilate” cu brăţări metalice, fiind plimbaţi apoi prin faţa camerelor de filmat pentru ca opinia publică să-i condamne, s-a aflat şi Delia Moldoveanu, fostul director adjunct al instituţiei sucevene, dar şi superiorul ei de la vremea respectivă, Gheorghe Benu, fost director al APIA Bucureşti. Cei doi au fost ţinuţi de procurori timp de 24 de ore, după care au fost prezentaţi în faţa instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. În iunie 2014, instanţa a decis să-i cerceteze pe Delia Moldoveanu şi Gheorghe Benu în arest la domiciliu. În scurt timp şi această pedeapsă privativă de libertate a fost ridicată tot de instanţă, iar acum cei doi sunt liberi precum păsările cerului.
Acuzaţii grave
Aspectul provocă confuzie pentru că acuzaţiile procurorilor sunt extrem de grave. Anchetatorii susţin că Gheorghe Benu şi Delia Moldovean, ajutaţi şi de medici veterinari din Suceava, au acordat subvenţii în mod ilegal a căror valoare este de ordinul milioanelor de lei. „Au fost solicitate şi acordate subvenţii, cu încălcarea legii şi nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat, într-un număr total de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploataţii agricole, asociaţii zootehnice şi IF cu acest domeniu), precum şi în cazul unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava, ce nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice. În anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare pentru o valoare de 1.761.371,41 lei, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenţii în valoare de 2.374.857,80 lei, pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava”, se arată în comunicatul de presă al DNA. Tot procurorii susţin că “rolul esenţial al direct orul executiv adjunct Moldoveanu Delia era de a proteja activitatea infracţională a consilierilor şi şefilor de serviciu din cadrul APIA CJ Suceava, prin influenţa şi relaţiile pe care le avea la nivelul APIA Central Bucureşti”.
Ultimul cuvânt în acest dosar ar trebui să îl aibă instanţa de judecată. Numai că, după un an de la demararea anchetei dosarul nu a ajuns încă pe masa judecătorilor. Procurorul-şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, nu a putut fi contactată pentru a oferi o explicaţie legată de acest dosar.
Citeşte şi: Decizie aberantă a Comisiei de încadrare în grad de handicap
Oana ŞLEMCO
În urma anchetei, Gheorghe Benu şi-a pierdut funcţia de director al APIA Central, fiind mutat la APIA Bucureşti, iar Delia Moldoveanu a fost transferată la APIA Neamţ.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau