Mega-proiect de infrastructură ajuns pe masa consilierilor judeţeni
Dimensiune font:
Plenul CJ se va reuni în această săptămână pentru a vota soarta unor importante drumuri judeţene, proiectele vizând reparaţii curente, reabilitare şi modernizare * autorităţile din Iaşi şi Suceava au semnat un proiect de 79 milioane euro pentru modernizarea celei mai importante legături rutiere între cele două judeţe
Consilierii judeţeni vor decide în această săptămână soarta unor importante artere rutiere de pe raza judeţului Iaşi. Unul dintre proiecte presupune declasificarea unui drum judeţean la nivel de drum comunal, existând deja precedente similare în acest an. De data aceasta, este vorba de o porţiune de 16 km din DJ 248 Leţcani – Voineşti, care va deveni DC 26B. Motivul acestei decizii este că primăriile de pe raza lui vor accesa fonduri europene pentru lucrări de modernizare. Pe lângă acest drum, consilierii judeţeni vor avea pe masa de lucru un alt proiect ce aduce modificări în bugetul de reparaţii curente din „Programul de lucrări drumuri şi poduri”. În acest sens, Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) Iaşi a solicitat CJ Iaşi suma de 600 mii lei pentru finalizarea lucrărilor de plombări, 300 mii lei pentru asigurarea esteticii rutiere a drumurilor judeţene în extravilanul localităţilor pe o lungime cumulată de 160 km şi 480 mii lei pentru înlocuirea bornelor kilometrice, ca urmare a declasificării unor sectoare de drum judeţean.
Cel mai importantă legătură rutieră cu Suceava, scoasă de la naftalină
Unul din cele mai solicitate drumuri judeţene ajunge, în sfârşit, pe masa CJ Iaşi, proiect pentru care a fost nevoie şi de implicarea autorităţilor sucevene. Este vorba de proiectul „Regiunea Nord-Est – Axa rutieră strategică 1: Iaşi – Suceava”, un parteneriat între consiliile judeţene din Iaşi şi Suceava. Programul presupune, în fapt, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii intrajudeţene DJ 282, DJ 281D, DJ 281B şi DJ 281 pe traseul Iaşi – Gropniţa – Coarnele Caprei – Belceşti – Scobinţi – Sireţel – Lespezi. „Scopul economic principal este îmbunătăţirea accesibilităţii şi mobilităţii populaţiei, bunurilor şi serviciilor, în vederea stimulării dezvoltării economice durabile, prin modernizarea şi reabilitarea a 172,337 km de drumuri judeţene din judeţele Iaşi şi Suceava aflate în proximitatea TEN-T (nr – Reţeaua trans-Europeană de transport) şi conectarea a 20 de unităţi administrativ teritoriale urbane şi rurale la reţeaua TEN-T”, au precizat reprezentanţii CJ Iaşi.
Valoarea totală estimativă a proiectului este de 79.800.000 euro. Din cei 172,337 km de drumuri judeţene din judeţele Iaşi şi Suceava propuşi spre reabilitare şi modernizare, circa 3% (5,2 km) sunt de pământ, 26% (44,8 km) sunt pietruiţi, 9% (15,5 km) sunt cu asfalt tip beton (din care 12,0 km în stare medie sau rea) şi 62,2% (107,19 km) cu îmbrăcăminţi asfaltice, din care 54,5 km în stare de viabilitate rea sau medie.
Vezi si Proiecte din Moldova, premiate la nivel naţional
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau