Meniu zilnic de un dolar pentru refugiaţi
Dimensiune font:
Criza imigranţilor se apropie tot mai mult de graniţele României * din păcate, ţara noastră nu are o strategie clară prin care să gestioneze fenomenul, susţine europarlamentarul Victor Negrescu * în Centrul de Refugiaţi de la Rădăuţi, singurul din Regiunea de Nord-Est, sunt cazate doar 22 de persoane şi mai sunt peste 100 de locuri disponibile * statul le oferă străinilor care cer azil o normă de hrană de 3,6 lei/zi de persoană
Potrivit Agenţiei ONU pentru refugiaţi, anul acesta, 300.000 de imigranţi sau solicitanţi de azil au intrat pe teritoriul Macedoniei. Circa 181.500 au ajuns în Uniunea Europeană (UE) prin Grecia, iar 108.500 prin Italia. Pentru că se află în spaţiul Schengen, Ungaria a devenit destinaţia multor străini care fug din calea armelor de foc şi speră să trăiască o viaţă liniştită în ţările din Vestul Europei. Aspectul nu-i bucură pe unguri, care au construit deja un zid împotriva imigranţilor la graniţa cu Serbia, iar acum vor să folosească armata pentru securizarea frontierei.
Criza imigranţilor se apropie şi de ţara noastră, iar momentan România nu are o strategie ca să gestioneze problema, susţine europarlamentarul PSD Victor Negrescu. „Nu avem date certe cu privire la numărul de imigranţi care au venit în această perioadă în România. Nu avem informaţii despre modul în care România este dispusă să trateze cele 3.000 de persoane pe care trebuie să le găzduiască prin acordul încheiat de preşedintele ţării cu celelalte state membre ale UE. Ce facem? Suntem sau nu pregătiţi. Cum îi vom integra?”, se întreabă europarlamentarul.
Resurse limitate pentru refugiaţi
Dacă vor ajunge în ţara noastră, imigranţii nu vor avea o viaţă uşoară. În România există doar 6 centre pentru cazare a refugiaţilor, dintre care unul se află în Rădăuţi, iar celelalte în Galaţi, Bucureşti, Giurgiu, Timişoara şi Şoncuţa (Maramureş). Centrul din din nordul Moldovei adăposteşte momentan 22 de refugiaţi, printre care o familie cu cinci copii. Cei mai mulţi străini provin din Afganistan şi Pakistan.
Ioan Redinciuc, directorul Centrului de Refugiaţi, ne-a declarat că, pe lângă cazare, un refugiat primeşte o alocaţie de hrană în valoare de 3,6 lei/zi, ceea ce înseamnă mai puţin de un dolar (cotat ieri la 3,8 lei – n.r.). Pe lângă bani, imigranţii mai primesc materiale sanitare şi de uz gospodăresc. Chiar dacă oferta nu este prea generoasă, refugiaţii sunt mulţumiţi pentru că în România se simt în siguranţă.
Citeşte şi: August este luna tragediilor rutiere la Suceava
Oana ŞLEMCO
Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Rădăuţi a fost extins, iar capacitatea de cazare a crescut de la 100 la 125 de locuri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau