Milioane de euro îngropate în proiecte neterminate
Dimensiune font:
Controversatul proiect al Sălii Polivalente din Bacău intră în conservare, după ce a înghiţit două milioane de euro şi e gata doar în proporţie de 10% * ca să mai salveze din lucrările făcute deja, primăria trebuie să investească încă un milion de euro * lucrările nu au fost finalizate nici la Spitalul Municipal şi nici la insula de agrement
Două proiecte importante, în care s-au băgat bani mulţi, stau în aşteptare la Bacău. Proiectul Sălii Polivalente a fost demarat în urmă cu patru ani şi trebuia să fie gata în maximum 12 luni. După ce a turnat fundaţia, constructorul a intrat însă în insolvenţă şi a abandonat şantierul care acum se degradează. „Structura de rezistenţă a unei săli, pe care se aşează toată baza unei clădiri, nu mai este sănătoasă la acest moment, din punctul meu de vedere”, a explicat Cristinel Manolache, consilier local UNPR. Se pare că banii care au fost cheltuiţi în acest proiect nu au fost prioritizaţi cum trebuie. „Trebuia să vedem mai întâi care sunt obiectivele care sunt cu adevărat necesare pentru municipiul Bacău”, a completat şi deputatul Cosmin Necula (PSD). Ca să poată termina lucrarea evaluată la 20 de milioane de euro, Primăria Bacău a încercat să încheie un parteneriat cu Compania Naţională de Investiţii, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării. Dar, din 2013 şi până acum, lucrurile au rămas în aer. Nu există o hotărâre finală a CNI, motiv pentru care este necesar ca anul acesta să fie prevăzuţi bani în buget din garanţia executată pentru a conserva lucrarea. Asta în ideea în care fie se va primi finanţarea de la bugetul de stat, fie se vor găsi alte surse de finanţare. Şantierul Sălii Polivalente a înghiţit deja 2 milioane de euro şi ar mai fi nevoie de încă un milion de euro pentru conservarea lucrărilor.
Şcolile profesionale sunt tot mai căutate
Termen prelungit la Spitalul Municipal
Spitalul Municipal a avut aceeaşi soartă după ce consorţiul de firme care trebuia să finalizeze lucrarea a dat faliment. Acum, conform procedurilor, autorităţile locale trebuie să găsească un nou constructor, care nu ar avea de lucru decât la finisaje. Anul trecut, în septembrie, s-a aprobat pentru lucrări un buget de încă 24,3 milioane de lei, iar la spital a fost adusă deja aparatura medicală, care aşteaptă să fie instalată. „Avem aparatură modernă, de ultimă tehnologie, mai bună decât la orice clinică privată din oraş. Prin urmare, riscul uzurii morale este redus, dar dacă mai stam vreo trei ani cu spitalul nefinalizat, s-ar putea să devină o problemă”, a spus Leonard Pădureanu, administratorul public al municipiului Bacău. Unul dintre avantajele preconizate ale noului Spital Municipal va fi actul medical modern, mult îmbunătăţit faţa de ce s-a oferit până acum pacienţilor băcăuani. Acesta ar urma să fie asigurat de un colectiv medical tânăr şi foarte bine pregătit, după cum promit autorităţile.
Ionuţ ŞERBAN
Un alt proiect care merge greu este modernizarea Insulei de Agrement. Începute în urmă cu câţiva ani, lucrările ar trebui finalizate în 2015 dacă se va munci cu spor. La Insula de Agrement vor fi amenajate o zona de promenadă, un aqualand cu piscine, patru tobogane mari, plaje, alei, un debarcader cu funcţii multiple, spaţii verzi, o clădire pentru jocuri educative sau o bibliotecă şi o ceainărie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau