Minerii de la Crucea au intrat în grevă
Dimensiune font:
Ortacii de la Exploatarea de Uraniu au declanşat ieri un protest spontan * muncitorii au refuzat să coboare în subteran şi cer salarii mai mari * pentru ei, greva a devenit o obişnuinţă * de doi ani, în ianuarie ies în stradă şi cer lefuri mai mari * şefii Companiei Naţionale a Uraniului spun că abia în iulie se vor purta negocieri
Aproape 200 de mineri de la Exploatarea de Uraniu de la Crucea au refuzat ieri să înceapă munca. Ei au cerut salarii mai mari, însă nu există deocamdată fonduri. Revendicările nu pot fi soluţionate până în iulie, când va expira contractul colectiv de muncă, susţine conducerea Companiei Naţionale a Uraniului. Mai mult, directorul structurii, Ioan Moraru, avea în vedere să le taie ziua de muncă minerilor, protestul nefiind unul autorizat.
Bătălia pentru lefuri
Scandalul a izbucnit la prima oră, când oamenii s-au adunat în faţa sediului administrativ al minei din Crucea. Oamenii au refuzat să coboare în subteran, fiind nemulţumiţi de salarii. O parte dintre ortaci au spus că salariul pe care l-au încasat în ianuarie 2015 a fost de aproximativ 1.100 de lei, faţă de 1.500 de lei cât au dus acasă în ianuarie 2009. „La şapte am început protestul. Acum (luni, ora 12 – n.r.) suntem peste 200 de oameni la birourile administrative. Protestăm pentru că avem salarii mici, avem copii la şcoală şi credite la bănci şi nu ne descurcăm”, ne-a spus Adi Grigore, unul dintre mineri.
Prefectul Florin Sinescu susţine că la mijloc ar fi o neînţelegere. În decembrie 2014, minerii au primit 500 de lei în plus pe lângă salariul aferent lunii noiembrie. „Este un protest spontan. Sunt neînţelegeri legate de o sumă de 500 de lei pe care au încasat-o în decembrie. Minerii au crezut că este o primă”, a explicat prefectul. Ortacii au realizat aspectul abia în ianuarie 2015, când au primit mai puţin pe statul de plată şi au decis să facă scandal.
Grevă la Mina de Uraniu Crucea
Liderii de sindicat fac şedinţe la Braşov
Protestul a continuat şi după-amiază, când au sosit şi minerii din schimbul doi. „Acum suntem peste 300. Nu plecăm de aici până când nu vine cineva din conducerea companiei să discute cu noi”, a anunţat Adi Grigore.
Din păcate, reprezentanţii conducerii Companiei Naţionale a Uraniului nu s-au grăbit să poarte discuţii cu protestatarii. Directorul structurii, Ioan Moraru, era ieri la Braşov, la o şedinţă cu cu liderii de sindicat ai minerilor din toată ţara. Patronatul şi sindicatele discutau despre bugetul pentru anul 2015. Întâlnirea, la care participau inclusiv sindicaliştii de la Crucea, a fost programată în urmă cu două săptămâni. „Vom discuta cu minerii când vom avea o listă de revendicări. Oricum, negocierea salarială nu este posibilă până în iulie 2015, când expiră contractul colectiv de muncă. În momentul de faţă, protestul de la Crucea nu este asumat de sindicate”, a declarat Ioan Moraru.
Minerii de la Crucea au recunoscut că protestul nu este asumat de liderii de sindicat. Se pare că şefii sindicatului ar fi „fugit” la Braşov după ce au fost anunţaţi săptămâna trecută că există nemulţumiri în rândul ortacilor. „Ei vorbesc despre contractul colectiv de muncă. Păi, celor de la birouri (Personalul TESA – n.r.) le-au mărit salariile în toamna trecută. Dacă pentru ei, care stau la căldurică şi nu fac nimic, s-a putut, se poate şi pentru noi”, a adăugat Adi Grigore.
Pe de altă parte, Ioan Moraru ne-a declarat că-n ianuarie, minerii de la Crucea au beneficiat de o majorare a sporului de periculozitate. „Valoarea acestui spor creşte odată cu salariul minim pe economie. Salariile minerilor au fost majorate în 2013. Nu au primit toţi la fel. Creşterile au fost între 3% şi 23 %”, a mai spus Ioan Moraru. Ieri, în jurul orei 17.0, protestul minerilor nu se încheiase. Ortacii păreau hotărâţi să nu se întoarcă la muncă.
Oana ŞLEMCO
Nu este pentru prima dată când liderii minerilor din Crucea nu-şi asumă protestele. În 2012 şi 2014 s-a întâmplat la fel. Atunci ortacii s-au blocat în mină în semn de protest tot din cauza salariilor mici.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau