Ministerul Mediului cere urgentarea închiderii depozitului din Hîrlău
Dimensiune font:
În cadrul vizitei avute ieri la Iaşi, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu a subliniat importanţa închiderii cât mai rapide a depozitului de deşeuri neconfirm din Hîrlău, astfel încât România să evite un nou motiv de infrigement şi penalizări * totodată, ministrul Mediului va lansa un program de educaţie pentru tineri, în scopul conştientizării colectării selective a deşeurilor
Situaţia depozitului neconform de la Hîrlău a intrat în atenţia ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, care a vorbit ieri la Iaşi de paşii rămaşi pentru punerea în mişcare a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor. Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a dat asigurări că va aloca fonduri din bugetul judeţului pentru închiderea depozitului, cu 90% din lucrările programate pentru finalizare. Conform unui raport aprobat recent în plenul CJ Iaşi, termenul de finalizare a acestei etape este octombrie 2018, pentru eliminarea problemelor legate de nefinanţarea lucrărilor. „Mă bucur că domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi a rezolvat problema şi a găsit soluţia pentru ca depozitul de deşeuri municipale de la Hîrlău să poată să fie închis iar România, pe această speţă, să nu aibă procedură de infrigement. Cunoaştem că din cauza unor fenomente meteorologice extreme, acest depozit care nu a fost proiectat conform normelor în vigoare, dealul s-a surpat şi a trebuit găsită altă soluţie. Prin investire de bani de la CJ acest depozit neconform în procedură de infrigement, am promisiunea că va fi finalizat anul viitor. Domnul preşedinte Maricel Popa şi consilierii judeţeni şi-au luat responsabilitatea că undeva la începutul lunii iunie-iulie, acesta va fi finalizat”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, la Iaşi.
Operatorul unic de salubrizare, desemnat anul viitor
Ministrul Mediului a mai declarat că Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor va fi finalizat până la sfârşitul lunii noiembrie şi aşteaptă ca operatorul unic de salubrizare să fie desemnat anul viitor. „În momentul în care vom lansa întreaga procedură, nu doar de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind colectarea seclectivă în fiecare unitate administrativ-teritorială dar şi procedura de colaborare cu salubriştii şi desemnarea operatorului de salubritazare atunci SMID-ul de la Iaşi va începe să se pună în mişcare. Prin colectare selectivă şi România va putea implementa marele proiect de economie circulară care însemnă o viaţă mai lungă pentru ambalaj şi o păstrare mai îndelungă a resurselor naturale ale ţării”, a mai declarat ministrul Mediului. Graţiela Gavrilescu a anunţat, în cadrul vizitei la Iaşi, lansarea unui proiect de educaţie pentru tinerii din clasele primare până la liceu, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, pentru învăţarea noţiunilor de colectare selectivă. „Sunt foarte multe centre de colectare ce nu funcţionează iar noi facem inventarierea tuturor colectorilor din România şi le transmitem să aibă foarte mare atenţie. În perioada următoarea vom declanşa un program naţional de informare şi conştientizare prin care, în fiecare localitate, împreună cu toţi factorii implicaţi vom ajunge în casele tuturor cetăţenilor astfel încât să înţeleagă avantajele colectării pe cele patru tipuri de ambalaje şi ce înseamnă când este tarifat doar pentru cât deşeu produce. Vom avea instruiri în opt puncte nevralgice din România astfel încât mesajul să fie foarte bine diseminat”, a încheiat ministrul Mediului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau