Ministrul Agriculturii a făcut piaţa la Botoşani şi s-a plimbat prin Iaşi
Dimensiune font:
Petre Daea s-a dus la cumpărături sâmbătă dimineaţă, apoi a vizitat Fabrica de lapte din Vlăsineşti, serele din Ştiubieni şi staţia de pompare pentru sistemul de irigaţii de la Manoleasa * de la Botoşani a plecat la Iaşi
Curios nevoie mare, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a vrut să afle amănunte despre precupeţii din Botoşani, iar sâmbătă dimineaţă s-a dus în Piaţa Centrală. „Am fost în piaţă la ora 6 şi 4 minute. Piaţa este oglinda agriculturii. Am văzut lucruri bune, piaţa este bine organizată, cu tronsoane, cum spune legea. Nu am avut ocazia să văd legumicultorii din Botoşani, dar erau roşii din Matca. Dimineaţa e pentru agricultor. Agricultorii nu au ceas. Pe ei îi trezeşte munca şi îi adoarme oboseala. Am cumpărat cireşe cu 5 lei kilogramul, brânză la 13 lei kilogramul. Preţurile de la voi sunt mult mai mici decât în Bucureşti”, a spus Daea.
Caşcaval cu patalama de la 1700, vândut şi de Securitate
După ce a făcut cumpărături, ministrul, însoţit de un alai PSD, a vizitat fabrica de lapte din Vlăsineşti - Vlăsie Company, unde a fost primit cu pâine şi sare. S-a întâlnit şi cu Daniel Rudişteanu, preşedintele Asociaţiei „Caşcavalul de Săveni”, care i-a prezentat celebru produs tradiţional. Brandul „Caşcavalul de Săveni” este protejat la nivel naţional, iar dosarul său se află a Bruxelles pentru a obţine şi din partea Comisiei Europene titulatura de Indicaţie Georgafică Protejată. „Domnii de la Certin, institutul de certificare, au identificat un document de la 1700. În cazul în care cineva spune că denumirea este a lor, noi le demonstrăm că la 1700 în România era caşcaval. Domnii de la Certin au descoperit o listă cu produse trimise de boierul Vlaşin, de aici din zonă, la un alt boier în care este specificat şi «7 bucăţi caşcaval»”, i-a spus Rudişteanu ministrului Agriculturii. El a adăugat că vestitul caşcaval a fost şi una dintre sursele cu care fosta Securitate aducea valută în ţară prin firma „Dunărea”. „Pe timpul lui Ceauşescu acest caşcaval se numea şi «Scorniceşti», era vândut de firma «Dunărea», firma Securităţii, şi aducea valută. Nu am avut acces la arhive din cauza asta. Am avut noroc de o monografie în care se preciza că se exporta în SUA, Australia şi alte ţări”, a mai spus Daniel Rudişteanu, apoi l-a invitat pe ministru să vadă cum se produce vestitul caşcaval.
Tot cu pâine şi sare a fost întâmpinat şi la Serele de la Ştiubieni, aflate în programul guvernamental de susţinere a producătorilor de tomate. A mâncat roşii, i-au plăcut şi a fost de părere că merită să fie promovate pe piaţa naţională. La Manoleasa a vizitat staţia de pompare a apei din Prut cu care se vor iriga terenurile agricole din zonă.
Pe ogoarele Iaşului
De la Botoşani, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a poposit în comuna ieşeană Bivolari. El a luat la pas culturile şi fermele din zonă, a discutat cu proprietarii şi a inspectat cel mai modern sistem de irigaţii din judeţ. Ministrul îşi doreşte ca în următorii patru ani, suprafaţa irigabilă să ajungă, la nivel naţional, la două milioane de hectare irigabile. „După cum aţi putut observa, Prutul este pe câmp pentru că aici, parţial, sistemul de irigaţii funcţionează şi noi vrem să îl aducem la întreaga capacitate. La Iaşi am găsit fermieri extrem de interesaţi pentru a pune în valoare sistemele de irigaţii şi suntem bucuroşi că am putut să le dăm o mână de ajutor pentru a beneficia de apă gratuit”, a spus Petre Daea. Dezvoltarea agriculturii este o prioritate pentru Consiliul Judeţean Iaşi, iar prin TransAgropolis şi proiectul de extindere a acestui parc agroindustrial, producătorii şi investitorii din domeniu vor beneficia de infrastructura necesară pentru a-şi desfăşura activitatea la standarde europene. „Consiliul Judeţean Iaşi susţine dezvoltarea agriculturii, iar în acest sens am înfiinţat Clusterul pentru Agricultură şi Zootehnie «AGRO FERMA». În perioada următoare vom construi un Centru de Transfer Tehnologic, care se va întinde pe o suprafaţă de 15 hectare şi care se ridică la o investiţie de 3 milioane de euro. Această acţiune a fost demarată deja”, a precizat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va reveni la Botoşani şi Iaşi la sfârşitul lunii.
Alina CALINIUC, Anca BURNICHE
Pe 30 iunie, la Manoleasa (Botoşani) vor fi puse funcţiune două pompe de apă, fiind prima investiţie mare în sistemul de irigaţii din judeţ după aproape 20 de ani.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau