Miracol la polul sărăciei: Icoana care a pus Puşcaşiul pe harta turismului religios
Dimensiune font:
De câteva săptămâni, credincioşi din toate colţurile ţării vin să se închine la o icoană care lăcrimează * obiectul de cult îl înfăţişează pe Arsenie Boca şi a scos din anonimat comuna Puşcaşi, un loc uitat de lume * autorităţile locale spun că au făcut tot posibilul pentru ca pelerinii să plece cu impresie frumoasă
Primarul comunei Puşcaşi, Neculai Ignat, a declarat că nici administraţia locală şi nici sătenii nu vor se se îmbogăţească de pe urma faptului că o icoana care îl întruchipează pe Arsenie Boca, despre care localnicii susţin că lăcrimează, a adunat în zonă mii de pelerini.
„Sâmbăta şi duminica avem un om care ghidează pelerinii spre troiţa unde este icoana. Am luat legătură cu Inspectoratul de Poliţie şi cu Inspectoratul de Jandarmi, pentru asigurarea unor măsuri în zonă. Financiar, venirea acestor oameni la noi în comună nu ne ajută în niciun fel, fiindcă s-a speculat şi lucrul acesta. Ne ajută însă faptul că datorită acestei întâmplări, creşte prestigiul comunei noastre în rândul oamenilor din toată ţara”, a declarat Nicolae Ignat, primarul comunei Puşcaşi.
Edilul afirmă că nu dispune de suficienţi bani de la bugetul local pentru a putea amenaja un spaţiu de campare pentru pelerini, dar spune că a făcut tot posibilul pentru ca oamenii să aibă unde se odihni sau de unde să bea un pahar cu apă.
„Noi am făcut ce s-a putut face cu bani puţini, am amenajat o parcare, am pus bănci pentru oamenii care vor să se odihnească, am tras reţea de apă şi am amenajat o cişmea, ca să poată oamenii să bea un pahar cu apă rece, să plece cu gânduri bune de la noi. Am văzut oameni veniţi din multe judeţe ale ţării şi cred că toţi trebuie întâmpinaţi creştineşte”, a mai spus edilul.
Amenajări pe lângă troiţă
Credincioşii vin cu mic cu mare la icoană, mai ales în zilele de duminică şi stau la rând pentru a se închina. Unii vin cu speranţa că minunea s-ar putea revărsa şi asupra lor, alţii, mai sceptici, ţin să întrebe la intrarea în troiţă, ce părere a avut Biserica despre icoana de la Puşcaşi. Biserica din sat a trimis la locul troiţei lumânări, care se vând cu 60 de bani bucata, autorităţile locale au montat afişe privind traseul către troiţă şi au amenajat un loc de parcare pentru maşinile care sosesc la Puşcaşi, iar unii săteni, mai „întreprinzători”, vând flori pelerinilor.
Doamna Veronica, femeia cea care a descoperit că din ochiul stâng al părintelui curg lacrimi şi a dat vestea în tot satul, spune că icoana plânge în continuare, dar numai când la troiţă nu vin credincioşii: „Când sunt oameni aici, nu plânge, dar când nu e niciun pelerin plânge, iar asta e semn că părintele se bucură atunci când oamenii vin la el să-l vadă şi să se închine”.
Biserica a exprimat un punct de vedere ferm şi a îndemnat la cumpătare şi răbdare. „Dacă este ceva de la Dumnezeu, va continua şi va dăinui, dacă nu este de la Dumnezeu, se va stinge. Este de dorit să evităm senzaţionalul trecător şi să căutăm pe Dumnezeu, pe Maica Domnului şi pe sfinţii Bisericii, dar şi lucrarea minunată mai întâi prin credinţă, apoi smerenie şi responsabilitate pentru ce primim, bine ştiind că în orice caz Dumnezeu doreşte doar binele omului”, a afirmat protopopul de Vaslui, preotul Adrian Chirvasă. Icoana de la Puşcaşi cu chipul părintelui Arsenie Boca a fost adusă de la Mănăstirea Lainici şi a fost aşezată în troiţa ridicată de membrii familiei Motău, în memoria fetiţei pe care au pierdut-o în urmă cu câţiva ani.
Tudor IFRIM
„Nu ne trebuie bani, suntem săraci, dar cinstiţi, nu vrem să ne îmbogăţim de pe urma icoanei cu Arsenie Boca. Până la urmă, să lăsăm credinţa să-şi facă treaba” – primarul Nicolae Ignat
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau