Mobilizare pentru salvarea unui urs -- VIDEO
Dimensiune font:
Animalul s-a încâlcit într-un cablu metalic, la aproximativ un kilometru distanţă de primele case din comuna Crucea * gurile-rele spun că, de fapt, ursul ar fi picat într-o capcană pusă de sătenii din zonă, care, sătui să le fie decimate turmele, vor să-şi facă singuri dreptate * Poliţia nu exclude o tentativă de braconaj
A fost zarvă mare ieri, în pădurea din apropierea comunei Crucea (judeţul Suceava). Un urs s-a încâlcit într-un cablu metalic folosit pentru transportul buştenilor. S-a întâmplat în jurul orei 9.30. Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere, ne-a declarat că animalul a fost zărit de un paznic de vânătoare, care a dat alarma. La faţa locului au ajuns echipe ale Poliţiei, Jandarmeriei, Gărzii Forestiere, Direcţiei Silvice şi, nu în ultimul rând, subprefectul Ionuţ Creţuleac.
Citeşte şi Ce a uitat să spună Moș Nicolae
Oamenii îşi fac singuri dreptate
Pe de altă parte, gurile-rele spun că ar fi vorba despre un gest al localnicilor care s-au săturat să fie terorizaţi de urşi sau de lupi şi din acest motiv au pus capcane în pădure. „Pentru că autorităţile nu fac nimic, oamenii au ajuns să-şi facă singuri dreptate. Probabil că dacă nu era găsit de paznicul de vânătoare, oamenii ale căror ferme au fost atacate, anul acesta, l-ar fi omorât cu parii”, ne-a transmis un localnic.
Problema urşilor, dar şi a lupilor, care atacă fermele din zona de munte s-a acutizat anul acesta. Şi asta pentru că în urma scandalului provocat de ONG-uri, Ministerul Mediului nu a stabilit cotele de vânătoare pentru 2016 - 2017. Aşa se face că în prezent, în România, nu se pot eliberat autorizaţii de vânătoare pentru urşi, lupi şi pisici sălbatice, nici măcar în condiţii speciale, cum s-a făcut în ultimii ani. Informaţia a fost confirmată de Sorin Ciobanu, şeful Direcţiei Silvice Suceava.
Problema este că animalele sălbatice carnivore s-au tot înmulţit şi atacă gospodăriile oamenilor din zona de munte. Şi nu le atacă doar pe cele din gospodăriile izolate în inima munţilor. La mijlocul lunii noiembrie, lupii au omorât 20 de oi chiar în municipiul Vatra Dornei. În noaptea cu pricina haitele au dat iama în trei gospodării din oraş. „Este în premieră în municipiul Vatra Dornei, când lupul intră în intravilan şi atacă 20 de oi. Noi suntem fără arme, animalele acestea sunt protejate prin lege. Niciodată în istoria României nu s-a interzis vânătoarea la urs sau la lup pentru animalele care atacă. Anul acesta acestă acţiune este interzisă. La noapte vor veni iar lupii şi noi nu putem face nimic”, ne-a declarat atunci Petrea Dulgheru, fost şef al Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. El a solicitat autorizaţie pentru vânătoarea lupilor care i-au atacat gospodăria, însă nu a primit din cauza protocoalelor europene de protejare a animalelor sălbatice. „Îi invit pe cei de la Bucureşti sau la Paris să vină să stea în munte, ca să vadă cum fac distrugeri animalele sălbatice. Dorim o soluţie ca crescătorii de animale să fie sprijiniţi. Trebuie să existe un echilibru în natură. Este aberant să interzici vânarea ursului sau a lupului într-o perioadă în care aceştia s-au înmulţit enorm şi atacă. Sunt ţări în UE care nu au niciun lup. Vor să ne transforme în rezervaţie de lupi?”, s-a mai întrebat medicul veterinar.
Oamenii legii au asigurat zona şi au aşteptat ca la faţa locului să mai ajungă un medic veterinar cu tranchilizante pentru a putea elibera ursul în condiţii de siguranţă. Numai că până să ajungă medicul, în jurul orei 13.00, animalul de câteva sute de kilograme a reuşit să se salveze singur. În timp ce autorităţile susţin că este vorba despre un incident nefericit, Poliţia bănuieşte că ar fi un act de braconaj şi face cercetări.
Oana ȘLEMCO
„Îi invit pe cei de la Bucureşti sau la Paris să vină să stea în munte, ca să vadă cum fac distrugeri animalele sălbatice” - dr Petrea Dulgheru
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau